Migranter rømmer fra karantene

 59 illegale migranter fra Algerie, som ankom Spania i forrige uke via båter over Middelhavet, har rømt fra Cabezo Beaza idrettshall i Cartagena der de varplassert i    karantene.  Kun 4 agenter fra Guardia Civil var satt til å passe på dem.  De rømte algerierne var en del av 259 migranter i karantene etter å ha vært i kontakt med 34 andre algeriere som testet positivt for koronavirus. Politiet har funnet 15 av rømlingene og leter frenetisk etter resten.

Det var andre rømningen så langt denne uken, etter at totalt 468 migranter landet i Murcia-regionen ombord i 31 båter. Saken begynner å kvele regjeringsdelegaten José Vélez, som ikke bare har blitt bedt av PP og Cartagena bystyre om å trekke seg, men som også er utsatt for krass  kritikk fra  Asociación de la Guardia Civil JUCIl y de JUPOL: majoritetsforbundet i den nasjonale politistyrken.   Alberto García, sekretær for JUPOL i Murcia, kritiserer «den katastrofale ledelsen»  som blir utført av regjeringsdelegaten i Murcia, sosialisten José Vélez. Han kritiserer forholdene i leirene og de elendige arbeidsforholdene politifolkene har.

JUPOL  ber både Generaldirektoratet for politiet og de nevnte regjeringsdelegasjoner om å sette opp tilstrekkelige områder for innesperring og sanitære installasjoner for migranter, med sikte på å ikke gjenta situasjoner som de som ble opplevd i havnen i Escombreras i Cartagena hvor det bare var en dusj for 468 personer. I tillegg måtte de søke ly mot solen i telt hvor sosial distansering ikke ble respektert til tross for at det var påvist 40 positive av coronaviruset blant algeriere: 38 voksne og 2 barn som er innlagt på Cartagena-sykehusene Santa Lucía og Virgen de la Caridad.  «Denne fagforeningen fordømmer at  mange  områder der nykommerne blir ønsket velkommen, ikke overholder minimums sikkerhet, hygiene og levedyktighetstiltak,» sa Alberto García.

Den første flukten skjedde tidlig onsdag morgen da 100 av de 259 illegale innvandrerne som ble bevoktet i Puerto de Escombreras-leiren i Cartagena, benyttet seg av underbemanningen ved politiinnretningen,  bestående av tolv agenter.  De rev ned et gjerde og løp ut.  Opprøret skjedde fordi migrantene var lei av å sove på gulvet og tåle ekstreme temperaturer under telt uten klimaanlegg, mens regjeringsdelegasjonen og de autonome myndighetene kranglet i domstolene for å avklare hvem som har kompetanse til å tilby en boligløsning til dem. Spørsmålet som skal avklares er om det er opp til den sentrale eller autonome administrasjonen å gjøre det mulig for offentlige bygninger å huse uregelmessige personer som har ankommet kysten av Murcia i to uker for å slå fast om de er smittet av viruset. 

 Spanske myndigheter følger situasjonen til sjøs nøye. De forventer en forestående bølge av båter som kan bringe tusenvis av migranter til Murcia-regionen en uke etter ankomsten av 468 migranter fordelt på 31 båter.  Avisen El Espanol skriver at 500 båter er sett i Algerie av et Frontex-fly klare for å reise til Spania.  Således kan Spania forvente å få tusenvis av nye migranter til Almeria eller Alicante i løpet av den nærmeste tiden. Alt peker på det faktum at denne bølgen av båter blir et humanitært problem og stridstema  mellom sikkerhetsstyrkene og lokalemyndigheter.  Nå kreves det at  Spanias regjering må begynne å lete etter en løsning.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler