Stenges inne i regionene

European streets with no people

Elleve av Spanias regioner, samt de nordafrikanske byene Ceuta og Melilla, har kunngjort at de vil stenge grensene før Allehelgensdag-høytiden på mandag, hvilket er dårlig nytt for de mange spanjoler som pleier å reise bort denne helgen.  

Vedtakene kommer samtidig som coronaviruspandemien fortsetter å spre seg over hele landet, med nye tilfeller som har vokst 71% på 15 dager, ifølge den siste rapporten fra Helsedepartementet, mens det 14 dagers kumulative antallet coronavirus-tilfeller per 100.000 innbyggere har nådd 453 , nok et rekordhøyt antall under denne andre bølgen.

Asturias, Aragón, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Cantabria, Baskerland, Madrid, Murcia, Navarre, La Rioja og Andalucia har alle bekreftet at de vil gjennomføre en perimetral inneslutning, noe de kan gjøre under statens alarmstatus som ble erklært søndag av sentralregjeringen og som er vedtatt av Kongressen. Catalonia og Valencia-regionen vurderer også de samme begrensningene.Allehelgensdag  faller på søndag 1. november, men i Andalusia, Aragón, Asturias, Castilla y León, Madrid og Extremadura er den vanlige fridagen flyttet til mandag.

Tiltaket vil bety at folk ikke vil kunne komme inn i eller forlate de berørte områdene, bortsett fra en rekke unntak som å gå på jobb eller oppsøke lege. Mobilitet vil imidlertid fremdeles være tillatt innenfor disse områdene, selv om det er andre tiltak på plass som begrensninger på sosiale møter og redusert kapasitet i etablissementer som restauranter. Innbyggere i regionene som ikke vil være begrenset, Extremadura, Galicia og Kanariøyene, vil kunne reise gjennom de områdene som låser seg, men kun på gennomreise uten lov til å stoppe.

Partido Popular (PP) generelt har vært veldig kritisk til regjeringens handlinger siden pandemien rammet Spania i mars, og kritiserte mangel på frihet under den første bølgen relatert til den strenge låsingen som ble innført, og deretter avviste mangel på handling under den andre bølgen. . Men alvorlighetsgraden av situasjonen har nå temperert disse posisjonene. For eksempel kunngjorde Murcia, Andalusia og Castilla y León – i likhet med Madrid, styrt av PP og Ciudadanos – sine perimetrale låsinger onsdag, i tråd med alarmtilstanden regjeringen erklærte på søndag . «Vi kommer til å ta dette veldig seriøst,» sa den andalusiske premieren Juan Manuel Moreno (PP) onsdag.

Men de perimetriske låsingene har sådd tvil. Til nå har ingen av tiltakene som er tatt – nedleggelser, kapasitetsbegrensninger, tidlig nedleggelse – vært effektive i denne andre bølgen. «Det er tiltak som har som mål å unngå mobilitet mellom områder med det formål å redusere overføringen av viruset mellom områder som har høy forekomst til andre som er lavere,» forklarer Carlos Arenas, fra fundasjonen for økonomi og helse. «Men de forhindrer ikke at saker vokser i et begrenset område hvis kontaktene ikke reduseres, noe som betyr at de er et svært kontroversielt tiltak og deres effektivitet er svært begrenset

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler