Alternativ bruk av vaksinen

Tanken bak  RNA-vaksiner mot covid er så enkel at skaperne mener at det ikke er noen grenser for anvendelse på andre infeksjoner og sykdommer. Dets tilnærming er å innføre en genetisk melding skrevet i et RNA-molekyl til pasienten, slik at deres egne celler produserer proteinene de trenger for å bli immunisert. 

For noen dager siden publiserte teamet som utviklet den første effektive vaksinen mot coronavirus, BioNTech, en studie,  fremdeles i en veldig tidlig fase som eksemplifiserer potensialet i denne teknikken, siden de har klart å reversere en sykdom som det ikke finnes noen kur mot, nemlig multippel sklerose, skriver avisen El Pais. Denne sykdommen presenterer så varierte symptomer – fra lett prikking i lemmer til nesten fullstendig lammelse – at noen leger kaller det «sykdommen med tusen ansikter». Av ukjente årsaker begynner immunforsvaret til pasienter å angripe sin egen kropp, spesielt nakken, som kan forårsake skade på sentralnervesystemet. Det er pasienter som kan leve et helt liv med sykdommen og bare lide under det ene angrepet, mens andre får det ene tilbakefallet etter det andre som forverrer mobiliteten deres og disponerer dem til å oppleve kognitiv tilbakegang. Hvert år blir 2000 nye tilfeller diagnostisert i Spania, og denne sykdommen er den nest vanligste årsaken til ervervet funksjonshemming hos unge mennesker etter trafikkulykker, ifølge  «Sociedad Española de Neurología».

Hovedpersonen bak BioNTechs vaksine mot covid, Katalin Karikó, har nettopp publisert en studie sammen med administrerende direktør i selskapet sammen med forsker Ugur Sahin der de viser at et molekyl av  RNA kan gjøre immunforsvaret til mus som lider av en sykdom som ligner på multippel sklerose, lærer å tolerere myelin og dermed slutter å forårsake skade. Arbeidet, publisert i Science, viser at en behandling basert på et modifisert  RNA -molekyl har blitt godt tolerert av dyr. Injeksjonen er i det vesentlige veldig lik covid-vaksinen, men i dette tilfellet produserer den et protein som er i stand til å modulere immunforsvaret. Behandlede mus viste først stopp i tidlige symptomer og deretter en reversering av sykdommen. I noen tilfeller reverserte vaksinen lammelsen dyrene led av. I tillegg har forskere vist at denne vaksinen ikke forhindrer dyrs immunsystem i å identifisere andre patogener når de dukker opp, for eksempel influensa.

Det er for tiden mer enn 10 godkjente behandlinger for multippel sklerose hos mennesker. Dette er medisiner som modulerer immunforsvarets respons, men har bivirkninger, for eksempel som reduksjon i effektiviteten av forsvar mot andre patogener. En av utfordringene med denne sykdommen er at nesten alle pasienter har en annen type sykdom formidlet av forskjellige antigener, proteiner som forårsaker en reaksjon fra immunforsvaret, i dette tilfellet autoimmun, ettersom den angriper kroppen selv. Arbeidet til Karikó, Sahin og resten av et team der det også er eksperter fra tyske universiteter og sykehus, fremhever at denne typen tilnærminger er billig å produsere, noe som kan tillate utvikling av spesifikke   RNA-molekyler for hver pasient, noe som dette selskapet og andre som Moderna allerede prøver på pasienter med forskjellige krefttyper. Disse typer vaksiner kan bidra til å kontrollere «komplekse autoimmune sykdommer», konkluderer forfatterne av arbeidet.

«Det er en veldig smart tilnærming,» sier Luisa María Villar, leder for immunologi ved Ramón y Cajal universitetssykehus i Madrid og medlem av «Sociedad Española de Neurología». Men denne forskningen er fortsatt på et veldig tidlig stadium, og det er fremdeles mye forskning som viser at det som fungerer hos mus, ikke alltid fungererer hos mennesker uten å forårsake problemer. “Av 100 molekyler som er vellykket testet hos dyr, virker noen av dem hos mennesker. Foreløpig er det allerede andre lignende tilnærminger som testes på mennesker. Dette er bare en til, og du må huske at behandlingene har forbedret seg mye. Da jeg begynte å jobbe innen dette feltet, kunne 50% av pasientene havne i rullestol.  Nå kan mange leve et normalt liv, forklarer denne immunologen, koordinator for det spanske nettverket for multippel sklerose.  

CSIC-nevrobiolog Fernando de Castro Soubriet er spesialist på denne sykdommenog sier  det virker veldig interessant. “Resultatene er spektakulære, selv når sykdommen allerede har begynt å vise symptomer. Jeg tror at dette mer enn en vaksine kan være interessant som en mulig behandling, forklarer han. Forskeren sier at noen av de mest effektive behandlingene i dag – for eksempel monoklonale antistoffer som genererer toleranse mot myelin – er de dyreste medisinene i verden, med en pris som kan være rundt 80 000 euro per pasient.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler