Hva er pollenallergi?

Pollen allergi

Pollenallergi skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra noen typer trær, gress og ugress. På fagspråket kalles pollenallergi for sesongallergisk rhinitt, på folkemunne høysnue. Typiske symptomer er rennede nese og øyne som både renner og klør. Nærmere 1 million nordmenn har pollenallergi. Mange er så plaget at det går utover livskvaliteten. Da er det viktig å få stilt riktig og tidlig diagnose.

Ubehandlet pollenallergi kan lettere utvikle seg til astma. Det er viktig å starte behandlingen i god tid for pollensesongen er i gang. Når pollenspredningen er på sitt mest intense, er det mange forebyggende råd det kan være lurt å følge. I Spania har vi pollen i lufta stort sett hele året. I Norge er det konsentrert sesongmessig. Pollenutslippet blir således eksplosiv i forhold.

Som du ser er dette en plage av store dimensjoner. Men hva er det kroppen gjør, siden den setter i gang så voldsomme reaksjoner? Kroppens immunforsvar danner normalt antistoffer for å bekjempe virus og bakterier som kan forårsake infeksjoner. Ved allergi kan man si at kroppens immunsystem misforstår og oppfatter de ufarlige allergenene en reagerer på som noe skadelig. Kroppens immunforsvar oppfatter helt enkelt visse stoffer som om de skulle være farlige inntrengere til tross for at det ikke er tilfelle. For å bli kvitt “inntrengeren”, setter kroppen i gang en allergisk betennelsesreaksjon.

Første gang kroppen støter på det såkalte allergenet, danner kroppen antistoffer mot akkurat det stoffet – men man får ingen symptomer på allergi. Neste gang kroppen utsettes for allergenet, starter derimot en allergisk reaksjon i kroppen der antistoffene som ble dannet fører til at ulike betennelsesfremkallende substanser frigjøres. Et av dem er histamin. Derfor brukes antihistaminer i allergimedisin.

Den allergiske reaksjonen kommer i løpet av et par minutter etter at kroppen har kommet i kontakt med det den er allergisk mot. Ulike celler aktiveres og frigir en rekke substanser som fører til typiske allergiske symptomer som nysing, kløe i øynene og nese samt rennende og tett nese. Reaksjonen starter en kaskade av hendelser og kan føre til at andre celler som forverrer reaksjonen rekrutteres til området.  

Tretthet ble nevnt som en vanlig bivirkning tidligere. Unormal trøtthet var spesielt vanlig for 1 og 2 generasjons antihistaminer. De fleste tablettene som er på markedet nå og som er 3. generasjons medisiner skal ikke gi slike bivirkninger. Man blir også trøtt og sliten av selve allergien, og ikke minst dårlig nattesøvn.

Visste du at:

Rundt annenhver allergiker har problemer med å trene på grunn av  allergier.

Omtrent en av tre opplever å bli flau og føle seg mindre attraktiv med røde øyne og rennende nese på grunn av allergier.

Omtrent annenhver opplever at pollenallergi påvirker deres daglige aktiviteter negativt. For eksempel slik at besøk til venner og familie, husarbeid, sexliv og generell spontanitet påvirkes.

Omtrent hver sjette får påvirket nattesøvnen stort sett hele tiden, og nesten annenhver føler at nattesøvnen blir litt påvirket av allergier.

Personer med pollenallergi plages ofte av hodepine, manglende konsentrasjon og tretthet i pollensesongen.

Hver tredje opplever frustrasjon eller sinne over sin pollenallergi på grunn av sosial og fysisk begrensning.

Mer enn annenhver føler seg hemmet når de tilbringer tid utendørs.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler