Nye problemer i forsyningslinjene

person carrying umbrellas

Mange varer sitter fast i Kina for øyeblikket og et «stort problem truer» for den globale økonomien, sier IMA Asias Richard Martin.

I løpet av de siste ukene har Kina kjempet mot sitt mest alvorlige Covid-utbrudd på fastlandet siden det første sjokket av pandemien tidlig i 2020.  “Mange av tingene vi bruker rundt om i verden som produseres, har komponenter fra Kina, og vi er i ferd med å se en logistikksnurring som vil overgå problemene  i 2020 eller 2021,” sa Martin, administrerende direktør i IMA Asia, CNBCs ” Street Signs Asia ” på tirsdag. “Kina dekker 20 % av den globale etterspørselen, men dets rolle i forsyningskjedene er mye større enn det.” Siden de første månedene av pandemien har den globale økonomien slitt med forsyningskjedeutfordringer på grunn av en blanding av faktorer – som logistikktjenester som sliter med å holde tritt med handelsvolum, eller Covid-bølger i deler av Asia som truet med å forstyrre strømmen av varer.

Krigen i Ukraina, som brøt ut i slutten av februar etter at Russland invaderte landet, har gitt ytterligere næring til disse bekymringene . “Utsiktene du har for den globale økonomien er ganske svake nå – Europa står overfor en krig på dørstokken , USA har store renteøkninger som kan ramme den amerikanske forbrukeren, og i Kina er  økonomien på vei ned,” sa Martin.  “Kina er veldig sårbart akkurat nå,” sa Rob Subbaraman, sjeføkonom og leder for Global Markets Research for Asia ex-Japan i Nomura. Med henvisning til Nomuras undersøkelse om omfanget av sperringene over hele Kina, sa han: “Hvis vi ser på provinser der det er delvis eller full sperring, anslår vi at det dekker rundt 40% … av Kinas BNP.”

Byen Shanghai er blant stedene som har blitt hardest rammet, da lokale myndigheter innførte strenge tiltak for opphold hjemme og reiserestriksjoner. Den nordlige provinsen Jilin, som huser mange bilfabrikker, har også blitt hardt rammet, selv om infeksjonene ser ut til å begynne å flate ut. “Problemet Beijing har, er over hele landet – ikke bare Shanghai, men nede i sør i Guangzhou og selvfølgelig oppe i Jilin hvor det har vært mye produksjon,” sa Martin. Lokale tjenestemenn “stenger hele byer” på grunn av frykt for straff fra Beijing hvis det er et Covid-utbrudd i deres jurisdiksjoner, la han til. Forsyningsavbrudd skjer i en stadig raskere hastighet akkurat nå, sa Subbaraman. “Vi tror Kinas detaljsalg  trolig vil falle direkte i mars, Kina ser ekstremt svakt ut akkurat nå og trenger virkelig mer politisk stimulans,” la han til.

Siden starten av pandemien har Kina tatt i bruk en streng null-Covid-strategi der tøffe restriksjoner settes på plass raskt etter oppdagelsen av infeksjoner. Derimot har de fleste andre land  i stor grad gått over til å leve med Covid og begynner å gjenåpne grensene for internasjonale reiser. “Du kan ikke se president Xi Jinping trekke seg tilbake fra [Kinas] null-Covid-politikk, det har nesten blitt et kjennetegn for administrasjonen,” sa Martin. Mens Kina til slutt forventes å avverge den nåværende bølgen av Covid-infeksjoner som stammer fra den svært overførbare omicron-varianten, vil det sannsynligvis gå på bekostning av en økonomisk nedgang, advarte han.

Relaterte artikler