Spania nektet å ta imot «Lifeline» – gikk til Malta

Den spanske arbeidsministeren Jose Luis Abalos kunngjorde at Spania ikke ville tilby noen havn til det nederlandskregistrerte fartøyet «Lifeline», som på det femte døgnet befant seg i det sentrale Middelhavet med ca. 230 migranter ombord.  Italia hadde allerede nektet skipet tilhørende den tyske NGO-en Mission Lifeline å legge til kai. Den spanske gjestfriheten mot migranter ser altså ut til å ha begrenset seg til skipet «Aquarius». Et lasteskipfra Maersk med 110 migranter ombord som siden fredag lå utenfor Sicilia, fikk til slutt legge til kai på havnen i Pozzallo  -Vi tok imot Maersk-skipet fordi det deltok i en operasjon koordinert av Italia, sa den italienske innenriksministeren Matteo Salvini til Roma-avisen Il Messaggero. Til forskjell fra Macron har vi også et hjerte, sier han.

Forrige uke sa Macron, uten å nevne navn, at Europa trues av en spedalsk-lignende høyrebølge. Dagen etter svarte Salvini at den franske presidenten drakk for mye champagne og utfordret ham til å ta imot alle migranter som Italia avviser.  Men hva NGO-skipene angår, viker ikke innenriksministeren en tomme: – «NGO-ene vil aldri legge til noen italiensk havn igjen.» Denne saken kulminerte med at Malta sa seg villig til å ta «Lifeline» til havn.  Maltas regjering kunngjør  at «Lifeline» vil bli gjenstand for etterforskning med sikte på å finne ut om skipet har fulgt internasjonal lov og rett.  Samtidig har landet nektet skipet «Aquarius», som er på farten igjen etter nylig å ha satt av en mye omtalt menneskelig last i Valencia, å legge til kai for bunkre forsyninger. Fartøyet har derfor satt kursen for Marseille på Frankrikes sørkyst.  Nå risikerer «Lifeline» å bli tatt i beslag. Salvini sier at  nå kan endelig dette bandittskipet bli beslaglagt. Malta gikk med på å ta imot skipet etter konsultasjoner med Italia, som sier de vil ta imot noen av migrantene og ber andre europeiske land ta sin del.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler