Supersøndagen med bitter ettersmak for PSOE

Borgmesteren i Madrid, Manuela Carmena, fikk flesteparten av stemmene ved lokavalget søndag, men måtte allikevel se seg slått av høyrepartiene sammenlagt. (Foto: Oscar Gonzalez / NurPhoto via Getty Images)

Det spanske sosialistiske partiet PSOE, som fikk flest stemmer i valget til Cortes 28. april, men som fortsatt trenger hjelp fra andre partiet for å danne regjering, sikret seg nye seire på «supersøndagen». PSOE konsoliderte sitt flertall i den spanske delegasjonen av mandater til EU-parlamentet og de tok en rekke seire i kommuner og provinser rundt i Spania, men venstresiden mistet juvelen Madrid, som til nå har vært kontrollert av sosialistiske Manuela Carmena.

Venstregruppene klarte heller ikke å slå ut høyresiden i Madrid-regionen. Den konservative Partido Popular og sentrums-høyre Ciudadanos, med støtte fra flankepartiet til høyre, Vox, kan gjenta bedriften fra Andalucia og overta makten sammen.  Splittelser på venstresiden, kombinert med et elendig valg fra Podemos, var nøkkelfaktorene bak dette tapet.

Bortsett fra dette  styrket søndagens valg  PSOE sitt hegemoni. Men de forbedret også situasjonen til PP, som det gikk fryktelig dårlig med ved valgene 28. april. De kunne da  bokføre de verste resultatene i sin historie. Det faktum at de mest sannsynlig vil være i stand til å styre både i den spanske hovedstaden og i Madrid-regionen, vil tillate dem å hevde sin rolle som leder av opposisjonen i nasjonalforsamlingen Cortes, en posisjon som Ciudadanos sjef Albert Rivera også gjerne vil ha. Det er sannsynlig at Isabel Díaz Ayuso – personlig valgt som kandidat av PP-sjef Pablo Casado – blir den nye regionale presidenten i Madrid. Casado var euforisk i sine kommentarer etter at resultatet ble klart.

De samlede resultatene for PP var svake, men partiet vil kontrollere Madrid og skal også kunne lede viktige områder som Castilla y León og Murcia, hvorfra Casado kan prøve å gjenoppbygge partiet. «Det er bare et PP, og det spanske folket har bestemt seg for å stemme på originalen,» sa Casado, i en atmosfære som var i sterk kontrast til gravølstemningen etter 28. april. «Vi er det store partiet i Spania. PP  vil fortsatt være her i flere tiår, » sa han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler