Urovekkende i Callosa d’en Sarrià og Villajoyosa

woman in black scoop neck shirt with white face mask

I motsetning til den nedadgående trenden i kommuner som har hatt det  vanskelig i denne andre bølgen, som f.eks. Medio Vinalopó, har antall covid-19-infeksjoner vokst på en veldig ukontrollert måte på få dager i andre områder av provinsen. Den mest fremtredende er Callosa d’en Sarrià.

Dette gjenspeiles i den offisielle statistikken til Helsedepartementet.    Denne byen i innlandet av Marina Baixa akkumulerer en infeksjonsrate  de siste 14 dagene på 434,02 tilfeller per 100 000 innbyggere, et  bekymringsfullt tall hvis vi tar i betraktning at Helsedepartementet anslår enhver forekomst over 250 som «veldig høy» risiko. I den siste måneden, fra 10. november til 8. desember, la Callosa til 57 nye infeksjoner: fra 112 til 169 tilfeller, hvorav 32 forblir aktive, alltid ifølge offisiell helsestatistikk, som også inkluderer veksttoppen i i forrige uke, da 22 nye positive er diagnostisert. Denne plutselige veksten har fått mange innbyggere til å frykte muligheten for en innstramming av begrensningene i kommunen av Generalitat hvis kurven ikke blir stoppet. Fremfor alt hvis det ble bestemt en perimeterlukning  i julehelgen, som ville forhindre ut- og innreise over kommunegrensen, slik det  skjedde inntil forrige uke i Elda og Petrer.

 Veksten av smitte i Callosa er en av de mest bemerkelsesverdige fra den siste offisielle statistikken fra Helsedepartementet om utviklingen av pandemien i Marina Baixa, men ikke den eneste. Generelt sett er det verste at området har registrert tre dødsfall fra covid-19 de siste fire dagene: en i Benidorm og to i La Vila Joiosa, noe som fører til 124 det totale antallet dødsfall i dette territoriet siden mars i fjor. Det totale antallet smittede er 2789 , 76 flere enn før helgen, mens aktive tilfeller med positiv PCR de siste 14 dagene stiger til 223.  Gjemmonsnittet for arina Baixa totalt har derfor økt 120 pr 100.000.  De mest bekymringsfulle tallene akkurat nå, i tillegg til Callosa, forekommer i Villajoyosa.   Utbruddet i Villajoyosa er registrert i en kommunal bolig for eldre. I tillegg har andre isolerte infeksjoner  økt de aktive tilfellene i denne kommunen til 84. og  242, per 100 000 innbyggere  de siste 14 dagene. Alt i alt når antallet smittede i denne kommunen nå 617 tilfeller.

Benidorm har lagt til 40 nye infeksjoner siden fredag, og samlet antall smittede til 1 395 siden helsekrisen startet i mars. Av disse er 67 tilfeller som fremdeles er aktive. I tillegg har en person død fra covid-19, noe som bringer det totale antallet ofre i turistbyen til 75. Den akkumulerte forekomsten av infeksjoner de siste 14 dagene ligger på 97,50 tilfeller per 100 000 innbyggere.   Åtte kommuner i Marina Baixa har ikke noen aktive saker: Sella, Relleu, Orxeta, Castell de Guadalest, Confrides, Bolulla, Benifato og Beniardá.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler