Guardia Civil jakter svart panter

Beboere i Ventas de Huelma, i Andalusia, rapporterte at de så noe som liknet en stor svart panter og hørte den brøle.

Et helikopter fra Guardia Civil, flere bakkepatruljer og flere frivillige fra  SEPRONA, natur og miljøavdelingen til Sivilgarden leter etter en svart panter i Ventas de Huelma, en liten landsby i den sørlige provinsen Granada i Andalusia med 600 innbyggere. Lokale myndigheter advarte om dyrets påståtte tilstedeværelse etter at flere innbyggere rapporterte å ha sett det sist fredag. En talsperson fra Guardia Civil har imidlertid sagt at de ennå ikke kan bekrefte om panteren virkelig eksisterer, ettersom ingen politimyndigheter  verken har sett eller hørt den.

Ifølge Luis Miguel Ortiz, ordføreren i Ventas de Huelma og Ácula, kom den første varslingen rundt klokka 20 fredag, da et ektepar oppdaget et stort svart dyr som de identifiserte som en panter bare 300 meter fra landsbyen. Ordføreren ble advart om observasjonen lørdag morgen, og sendte umiddelbart ut en uttalelse som informerte publikum om hva som hadde skjedd. Samme kvelden, ifølge Ortiz, så paret dyret igjen på samme sted og på samme tid. Søndag morgen organiserte Sivilvaktens naturverntjeneste (Seprona) et bakketeam og et helikopter-søk.  Men mandag ettermiddag hadde ingen  panter dukket opp. «Vi har uttalelser fra folk som sier at de har sett dyret, men vi har ikke funnet et eneste spor av det,» sa en talsperson fra Sivilvakten.

Mandag forberedte sivilvaktoffiserer seg på å søke i området igjen ved hjelp av helikopteret og nattsynsutstyret. Målet var å starte søket i skumring, når svarte pantere er mest aktive, forklarte talsmannen for Guardia Civil.  Ifølge ordføreren så et medlem av samfunnssikkerhetsstyrken også dyret rundt en kilometer fra landsbyen. “Litt etter litt bekrefter vi at det paret så var sant. Vi har også funnet noen spor som kan tilhøre dyret, ”sa Ortiz. Noen innbyggere hevder at de hørte panterlignende lyder.  Eieren av en bar i Escúzar, en landsby seks kilometer fra Ventas de Huelma, fortalte at han hørte brøl mandag.

Pantere er beskyttede dyr og eierskap krever en spesiell lisens. Kilder ved Sepronas Granada-avdeling sa at de ikke er kjent med noen pantereiere i provinsen – ingen privatpersoner, institusjoner eller til og med dyreparker eller sirkus har på noe tidspunkt søkt om lisens. Hvis en panter virkelig var der ute, ville det også være et tilfelle av ulovlig besittelse av en beskyttet art.  Foreløpig har landsbyboere blitt rådet til å holde seg borte fra markene utenfor byen, og hvis de ser en panter, ringe nødetatene med en gang uten å prøve å nærme seg dyret.  I 2016 fant Seprona-tjenestemenn en svart panter inne på en landlig eiendom i Arboleas, i den andalusiske provinsen Almería. I det tilfelle ble dyret holdt ulovlig.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler