Slik planlegger regjeringen normaliseringen

Den etterlengtede nedskaleringen av Spanias portforbudet vil gjøre det mulig for innbyggerne gradvis å gjenvinne sin bevegelsesfrihet. Ingen reiser vil være tillatt til andre provinser uten begrunnelse (for eksempel å jobbe), i det minste til slutten av juni. Inntil da er det ikke tillatt å reise til en annen del av Spania for å besøke slektninger eller til fritidsboliger.

Fase 0:  Denne fasen vil være en forberedelse, og vil se innbyggerne kunne gå ut på trening eller gå turer fra neste helg  og fremover. Regjeringen har ennå ikke offentliggjort detaljene og reglene for disse turene ut på gaten. Individuell trening vil også være tillatt for profesjonelle idrettsmenn og kvinner, samt grunnleggende opplæring for profesjonelle ligaer. Små bedrifter vil kunne åpne hvis de kan tilby avtaler, for eksempel jernvarehandel eller restauranter som tilbyr takeaway. Du vil også kunne bestille avtaler hos frisøren fra og med kommende mandag. Ansatte i slike virksomheter må bære verneutstyr, for eksempel masker og hansker.

Fase 1:  Fra 10. mai, når fase 1 av regjeringens plan skal begynne, vil besøk til andre  familier bli tillatt under forutsetning av at de er i samme provins, men hvis de er i en annen provins, vil slike turer ikke være tillatt før i det minste slutten av juni. Dessuten anbefaler myndighetene bruk av masker på offentlig transport, der det ikke alltid er mulig å opprettholde en avstand på to meter til andre reisende. Fase 1 vil trolig bli implementert fra 4. mai i Formentera (Balearene), La Gomera, El Hierro og La Graciosa (Kanariøyene), på grunn av den lave smitteoverføringen for koronaviruset der. Under fase 1 vil fortauskafeer kunne åpne, om enn med 30% av sin vanlige kapasitet. Dette betyr at du kan ta en drink med venner på en terrasse, men ikke besøke familiemedlemmer i en annen provins.   I løpet av fase 1 vil sosial kontakt mellom mennesker i samme by,  som ikke anses å være utsatt – dvs. eldre og personer med underliggende forhold,  være mulig.  Du vil også kunne reise i en bil med menneskene du bor med under betingelsene i fase 1.  Du vil også kunne møte venner eller familie i hjemmet hvis de er i samme provins, men detaljene om hvor mange som kan møte og forholdene er ennå ikke bestemt.  Hotell vil også kunne åpne igjen, men det er ingen fellesarealer tilgjengelig for gjester, for eksempel buffeen.

Fase 2: Regjeringen har ikke satt bestemte datoer for hver fase, og gjennomføringen kan variere fra provins til provins avhengig av situasjonen for utbruddet. Men når fase 2 kommer, vil innbyggerne kunne gå inn i barer og restauranter, med en begrensning på 30% av kapasiteten. Kinoer, teatre og auditorier vil også åpne igjen med en lignende kapasitetsgrense, så vel som monumenter og utstillingssentre. På dette tidspunktet vil kulturelle arrangementer som konserter være mulig, om enn med en tredjedel av sin vanlige kapasitet. På utendørsarrangementer vil opptil 400 personer få lov, forutsatt at de sitter. Besøk til mennesker i hjem med nedsatt funksjonsevne vil være tillatt, men ikke til eldre. Skolene vil tilby klasser for barn under seks år hvis foreldrene krever at de kan gå på jobb, mens studentene også vil kunne fullføre sine opptaksprøver på universitetet. Skoler i Spania åpnes ikke for fullt før i september.

Fase 3: Fase 3 vil være avslutningen på restriksjoner angående bevegelser, om enn med en fortsatt anbefaling om å bruke masker utenfor hjemmet, og fremfor alt på offentlig transport. Denne fasen vil trolig bli implementert i midten av juni, og vil gi rom for besøk i eldreboliger, under forhold som vil bli etablert på et fremtidig tidspunkt. Barer vil kunne åpne med en grense på 50% av kapasiteten. Det anbefales å bruke ansiktsmasker utenfor hjemmet, spesielt på offentlig transport. Når det gjelder strender og svømmebasseng, vil det komme flere detaljer om bruken i fremtiden. Shoppere vil kunne komme inn på etablissementer, men det vil være en kapasitetsgrense og de må observere sosial distanse på to meter. Denne siste fasen – betegnet av regjeringen som «den nye normaliteten» – er planlagt komme i slutten av juni, forutsatt at det ikke skjer noen økning i antall smittetilfeller. «Mobilitet mellom provinsene vil ankomme når vi kommer til den nye normaliteten,» sa statsminister Pedro Sánchez på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Men noen provinser kan komme til dette stadiet før andre, noe som betyr at å reise mellom dem bare vil være mulig hvis de begge er i samme situasjon. Det har foreløpig ikke har vært noen bekreftelse på når nasjonale flyvninger og ikke-essensielle togreiser igjen vil være mulig.  Regjeringen planlegger å anbefale bruk av sykler, offentlige rom for bruk  til fots, samt andre tiltak inkludert hjemmearbeid der det er mulig, og ulike starttider på arbeidsplasser for å unngå folkemengder på offentlig transport.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler