Ny rekord i andre bølge

closeup photo of eyeglasses

Det spanske helsedepartementet la til 537 dødsfall i koronavirus til den offisielle statistikken tirsdag, et tall som ikke er sett siden de verste dagene i den første bølgen av koronaviruspandemien . I løpet av de ni månedene siden helsekrisen startet, har det bare vært 21 dager da flere dødsfall er registrert

Tirsdagens tall er en ny rekord for det høyeste en-dagers antall dødsfall i den andre bølgen, og brøt med det rekorden fra  sist tirsdag, da 435 ofre ble rapportert . “Det er nedslående tall. Vi kan ikke fortsette å tone ned dataene og handle som om ingenting har skjedd, ”sa Daniel López Acuña, tidligere tjenestemann i Verdens helseorganisasjon (WHO). Den store forskjellen er at nå faller forekomsten av nye tilfeller  tydelig . Gitt den nedadgående trenden med nye infeksjoner, sykehusinnleggelser og innleggelser på intensivavdelinger, er det lite sannsynlig at rekorden blir slått igjen, slik det skjedde dag etter dag under den første bølgen. Med andre ord, hvis forekomsten fortsetter å synke, vil antallet Covid-19-relaterte dødsfall også gjøre det. Men Fernando Simón , direktør for Helsedepartementets koordineringssenter for helsevarsler (CCAES), advarte mandag at mens epidemien er i en «nedadgående trend», vil det ta litt tid før dette gjenspeiles i antall døde.

I følge Helsedepartementets daglige rapport fortsetter nemlig antall nye koronavirustilfeller å falle. Tirsdag registrerte departementet 12 228 nye infeksjoner, ned fra 13 159 uken før. Det kumulative antallet tilfeller på 14 dager per 100 000 innbyggere ligger nå på 362. Selv om dette fremdeles er langt fra den spanske regjeringens mål om 25 saker per 100 000 innbyggere , har tallet falt uavbrutt i mer enn to uker. “-Fra mitt synspunkt er det en veldig langsom hastighet, og den vil fortsette slik, kronisk i en måned med disse restriktive tiltakene. Det hadde vært bedre å ha innført en hjemmelåsing på to til fire uker for raskt å flate kurven, ”hevdet López Acuña, med henvisning til de gjeldende  begrensningene som nattforbud, perimetral låsing av regioner og stenging av barer og restauranter.

Den generelle trenden er imidlertid positiv i alle regioner som har sett svært høye overføringshastigheter. Madrid har for eksempel gått fra å være episentret for pandemien i Europa til regionen med den laveste forekomsten på det spanske fastlandet. Og i Cantabria og Asturias, som nylig hadde de verste koronavirustallene i landet, viser tall at kurven er flat. Fallet i koronavirustilfeller gjenspeiles i antall sykehusinnleggelser med en forsinkelse på omtrent en uke. Selv om noen regioner fortsatt er under press, har de fleste rapportert et betydelig fall i beleggstallene, og den generelle nasjonale trenden faller også. I følge tirsdagens rapport okkuperer coronaviruspasienter 13,4% av vanlige sykehussenger og 29% av ICU-senger i Spania. Det er 16.701 Covid-19 pasienter som for øyeblikket ligger på sykehus, ned fra 17.695 på mandag. Regionene med flest sykehusinnleggelser er: Catalonia (3315), Andalusia (2758) og Madrid (2056). Lokalt er mange kommuner grønne eller nesten grønne med lave forekomster. Verst er i Alicanteprovinsen er fortsatt Banyeres 1188 tilfeller pr 100.000 de siste 14 dagene. 


DU KAN SJEKKE ANTALL SMITTET I DIN KOMMUNE HER:

https://www.informacion.es/alicante/2020/11/25/mapa-incidencia-coronavirus-provincia-alicante-16127628.html

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler