Migrantkrisen på Gran Canaria

Policia Nacional fjernet i går tirsdag 197 personer  fra havnen  i Arguineguín på Gran Canaria som en «spesifikk løsning» på overmettingen av stedet. Havneanleggene på stedet er for tiden okkupert av mer enn 2300 migranter, som har kommet i land den siste tiden, mens de venter på politirapporter, resultatet av deres PCR-tester og tildeling av et mottakssted. Det betyr  at det for tiden er nesten like mange mennesker på  Arguineguín-kaien som i hele byen.

Uten å vite hvor de skulle dra,  vandret migrantene  rundt i fiskeværet, mens myndighetene i kommunen Mogán, hvor kaien ligger, mobiliserte busser for å ta dem til sentrum av Las Palmas, som huser regjeringsdelegasjonen og Marokkos konsulat. Mogáns sikkerhetsråd, Mencey Navarro, har sagt til nyhetsbyrået Efe at gruppen på 197 ble igjen uten mat, drikke eller et sted å  å gå til.   Til slutt ble migrantene overført med busser til en tomt hotell  sør på øya.  «Vi fordømmer denne fortsatte forakten for migranter og denne øya av innenriksdepartementet,» skriver presidenten for øyrådet på Gran Canaria,, Antonio Morales, på sin Twitter-konto. «Vi krever avgang fra de ansvarlige og umiddelbar løsning av denne krisen, ikke ved å forlate dem på gaten.» Presidenten på Kanariøyene, Ángel Víctor Torres, hevdet for sin del «at det som skjedde ble avklart og at det ikke skulle skje igjen.»

Fagforeningen  «El Sindicato Unificado de Policía»  har også  uttalt seg mot det som skjedde. «Migranter kan ikke settes på gaten uten noen form for overnatting eller mat. Dette tiltaket vil generere sosial avvisning, en økning i fremmedfrykt og en økning i borgernes utrygghet ”. Kilder fra innenriksdepartementet har rapportert at «pålegg er gitt i henhold til de relevante prosedyrene for å finne ut detaljene som har ført til denne situasjonen.»

“Jeg ankom 7. november; Jeg har vært på kaien siden den dagen, som i et fengsel ”, sier Hamza, en 25 år gammel datavitenskapsmann fra Marrakech til El Pais. Plaza de la Feria på Las Palmas de Gran Canaria er fullpakket med innvandrere fra sør for Sahara. Noen gir dem vann og kaker. «Politiet begynte å kalle oss inn en etter en med navn og ba oss dra,» forklarer han. Ved siden av ham ligger Othman, en 23 år gammel arbeidsledig fra Kella des Sraghna. En annen marokkaner kledd i kirurgiske hansker blir med i samtalen og insisterer på å be om tilgivelse på vegne av alle. “Beklager, Las Palmas: vi vil ikke forstyrre deg; vi vil ikke være her.

 Ankomsten av mer enn 16700 mennesker hittil i år til Kanariøyene, med topper på mer enn 2000 migranter den siste helgen, har overveldet myndighetene, som har slitt i flere måneder med å motta, delta og ta imot nykommere på riktig måte. Sist fredag ​​reiste ministeren for territoriell politikk,  Carolina Darias, til øyene for å kunngjøre noen strakstiltak, hovedsakelig basert på å multiplisere den diplomatiske innsatsen for å øke tilbakesending og stoppe avgang av kanoer og båter fra opprinnelsesstedene. En uke før besøkte innenriksminister Fernando Grande-Marlaska øya, som på en pressekonferanse på Las Palmas kunngjorde intensjonen om å stenge Arguineguín-leiren «om noen få uker.» Begge lovet å demontere havneleiren så snart som mulig.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler