Tvil om sommeren stopper viruset

Uten effektiv behandling og vaksine mot coronaviruset som sannsynligvis ikke vil være klar før om minst et år, har det vært rettet mye håp til ideen om at en varm sommer vil stoppe spredningen av coronaviruset.

Fernando Belda, en talsperson fra det spanske nasjonale værmeldingssenteret AEMET, er optimistisk når det gjelder sjansene. Teamet hans har nettopp funnet de «første tegnene på sammenheng» mellom kaldt vær og spredningen av coronavirus i Spania. «Vi ser et mønster, jo lavere temperatur, jo større er effekten,» sier han. Men tidligere epidemier og koronavirussituasjonen i andre land indikerer at sommeren ikke vil være nok til å stoppe pandemien.  Belda og hans team av spanske forskere analyserte gjennomsnittstemperaturen i hver region over en 14-dagers periode og antall coronavirus tilfeller som ble bekreftet i løpet av denne tiden, for hver 100.000 innbyggere. Mønsteret, i følge Belda, blir gjentatt i løpet av de 14 dagene, fra starten av portforbudet til nå.

Cristina Linares, medforfatter av studien, sier resultatene må tas med omhu. «Vi må være veldig forsiktige, fordi fuktighets- og temperaturforholdene varierer mye mellom forskjellige geografiske områder, og selvfølgelig er det mange flere faktorer som påvirker overføringen og spredningen av det nye viruset,» sier hun. «Men det er en statistisk sammenheng.» For bare noen uker siden sendte US National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (Nasem) en offentlig rapport til Det hvite hus som sa at sommeren neppe ville være nok til   å stoppe pandemien. Ekspertene advarte om at land som Australia og Iran, som begge har værforhold som anses som sommerlige, opplever en rask spredning av viruset. «Dessuten har andre koronavirus som forårsaker potensielt alvorlige menneskelige sykdommer, som SARS eller MERS, ikke vist noen sesongmessig oppførsel,» la rapporten til, som ble ledet av lege Harvey Fineberg fra Harvard University.

Det er infeksjoner som er nært knyttet til kaldt vær, for eksempel respiratorisk syncytialvirus (RSV), som er den hyppigste årsaken til lungebetennelse hos barn. «SARS-CoV-2 har et lipidforingsrør, som det respiratoriske syncytiale viruset, noe som bør gjøre det mer følsomt for endringer i temperatur, relativ fuktighet og ultrafiolett stråling,» sier epidemiolog Carl Heneghan, direktør for Center for Evidence-Based Medisin, Oxford University. «I et virus med et lipidforingsrør forventer du å se en sammenheng med meteorologiske variabler.» Det store spørsmålet er om den følsomheten vil være nok til å stoppe pandemien.  følge rapporten fra Nasem, «er det noen bevis som tyder på at SARS-CoV-2 overføres mindre effektivt i miljøer med høyere omgivelsestemperatur og luftfuktighet.»  «Men med tanke på mangelen på vertsimmunitet globalt, kan det hende at denne reduksjonen i overføringseffektiviteten ikke fører til en betydelig reduksjon i sykdomsspredningen uten samtidige vedtak av større folkehelsetiltak. Den spanske virologen Margarita del Val, fra det spanske nasjonale forskningsrådet (CSIC), er enig: I en pandemi betyr antall mottakere   mer enn de meteorologiske endringene.

Epidemiolog Marc Lipsitch, fra Harvard University, advarte for en måned siden om at til og med sesonginfeksjoner kan oppstå utenom sesongen hvis viruset er nytt. Klassiske virus trenger gunstige forhold, for eksempel vintertemperaturer, for å spre seg gjennom en befolkning, ettersom mange mennesker allerede er immune etter å ha overvunnet sykdommen tidligere. «Nye virus har en fordel som er midlertidig, men viktig: Få eller ingen individer i en befolkning er immun,» forklarte Lipsitch i en artikkel for US Center of Communicable Diseases (CDC).   H1N1-influensapandemien (svineinfluensaen) i 2009 startet for eksempel i april, lettet om sommeren og blusset opp igjen i september, alt utenom den vanlige influensasongen. Men Lipsitch, en ekspert på den nåværende krisen, advarte mot   å forvente et sommermirakel i tilfelle av coronaviruset. «Selv om vi kan forvente beskjedne fall i smittsomheten til SARS-CoV-2 i varmere, våtere vær, er det ikke rimelig å forvente at dette alene vil få stor betydning. ”

 En studie gjort i Kina ved begynnelsen av pandemien antydet at for hver temperaturøkning på 1 ºC falt det daglige antallet bekreftede tilfeller mellom 36% og 57%, så lenge den relative fuktigheten var rundt 75%. Men forfatterne av studien – ledet av Zhijie Zhang fra Fudan University i Shanghai – erkjente at denne assosiasjonen mellom Covid-19, temperatur og fuktighet ikke var konsistent i forskjellige kinesiske provinser. 22. mars analyserte Center for Evidence-Based Medicine ved Oxford University foreløpige studier, spesielt i Kina, som pekte på en avgjørende kobling mellom kaldt, tørt vær og økt spredning av koronaviruset. Oxford-teamet advarte om at det var metodologiske feil i studiene, og at avisene ikke hadde blitt evaluert eksternt av andre forskere, slik standard praksis i internasjonal vitenskap er. Foreløpig er det ingen pålitelige tegn på at en normal sommer  kan beseire det nye coronaviruset.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler