Minst ni millioner spanjoler i «rødt»

Madrid-samfunnet er ikke den eneste regionen  med høy forekomst av coronavirus. Minst 400 kommuner over hele Spania overskrider for tiden de nye kriteriene til helseministeren, Salvador Illa, for innesperring, selv om den bare har til hensikt å søke den i  Madrid. Ni millioner spanjoler måtte allerede være låst hjemme dersom man fulgte kriteriet på 500 tilfeller pr 100.000 personer over en 14-dager periode.

Helseministeren krevde at presidenten i Madrid-regionen, Isabel Díaz Ayuso, begrenset mobiliteten på alle lokaliteter med mer enn 500 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Han anser gjeldende inneslutninger etter soner som utilstrekkelige. Dette kriteriet vil bety ny lockdown av  hovedstaden med en forekomst på 775. Det spanske gjennomsnittet er på 290.  I Madrid-regionen, ifølge Illas krav, måtte byer med mer enn 100.000 innbyggere som Fuenlabrada, Parla, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Alcorcón, Getafe, Leganés, Móstoles og Alcalá de Henares også bli helt stengt. Med unntak av de to siste, er det allerede delvise restriksjoner pålagt av den regionale regjeringen. Mange mindre kommuner i regionen ville også være begrenset. Blant dem er flere med mer enn 50 000 innbyggere, som San Sebastián de los Reyes, nå med begrensninger, Coslada, Majadahonda, Collado Villaba, Arganda del Rey, Aranjuez, Pinto og Colmenar Viejo. Totalt tre fjerdedeler av kommunene i regionen. Fem og en halv million mennesker ville være under betydelige restriksjoner, i stedet for millionen som er berørt av de nåværende restriksjonene.

I andre autonome samfunn vil det også være inneslutninger hvis kriteriene til helseministeren var i kraft utenfor Madrid. I Pamplona er terskelen på 500 tilfeller per 100.000 innbyggere overskredet de siste 14 dagene. I hele Navarra, den andre regionen med de verste dataene, overskrides grensen som ble satt av Illa. Det overskrides også i provinshovedstedene Las Palmas de Gran Canaria, Guadalajara og Ciudad Real. I Murcia-regionen er det flere lokaliteter som ville være utsatt for lockdown. Lorca, Totana og Jumilla, allerede med begrensninger for tiden, har en forekomst på over tusen infeksjoner. Yecla og Alhama de Murcia overskrider også grensen til helseministeren.

Andre byer med over 20 000 innbyggere som ville oppfyller kriteriene til ny lockdown er Talavera de la Reina (Toledo), Torrelavega (Cantabria), Linares (Jaén), Lucena (Córdoba), Calahorra (La Rioja), Salt (Gerona), Mondragón (Guipúzcoa), Tudela (Navarra) og Manlleu (Barcelona). Ibiza, og hovedstedene i Alicante og Gerona ville også nå være på vei mot lockdown. Ingen av de ovennevnte har for tiden   begrensninger på mobilitet; bare i Castilian-La Mancha, Ibiza og Salt. I hele Spania ville det være minst 400 kommuner som således  burde vært i lockdown. I det minste fordi det ikke er data tilgjengelig for alle kommunene i Spania. De autonome samfunnene som ikke publiserer koronavirusstatistikk etter lokalitet de siste to ukene, er Galicia, Asturias, Castilla y León, Aragón og Extremadura. Castilla-La Mancha og La Rioja publiserer bare fra en viss befolkningsstørrelse. I dem kan det også være kandidater for inneslutning, i henhold til Illas nye kriterier som altså kun er foreslått for Madrid-regionen.

Den siste rapporten fra Helsedepartementet, som ble utgitt i går kveld, viser 13 449 nye tilfeller i Madrid siden fredag.  Dette er den største veksten i den andre bølgen. Sist mandag var det 11.991 nye saker, og uken før det 10.864. For fire uker siden var tallet 9.440.  Pandemien er ikke under kontroll,» sa Illa, og henviste til en situasjon der nye infeksjoner ikke kan spores. «Vi må handle.»  De nye sakene registrert i Madrid-regionen representerer 42% av de totale 31 785 registrerte i hele Spania siden fredag. Denne prosentandelen har vokst sammenlignet med forrige uke, da den kom inn på 38%. Det totale antallet saker på nasjonalt nivå fortsetter i mellomtiden også å vokse. Sammenlignet med andre mandager, når sakene som er registrert i løpet av helgen, har 28. september den største veksten hittil i den andre bølgen : For fire uker siden ble 26.000 nye saker varslet, 5.000 færre enn denne mandagen. Spania registrerte også det høyeste antallet nye koronavirusrelaterte dødsfall registrert mellom fredag ​​og mandag i denne andre bølgen,  med 179 døde. De offisielle Covid-19-dødstallene i Spania ligger nå på 31.411, selv om dette tallet ikke inkluderer titusenvis av ofre der det ikke ble tatt en PCR-test under den første bølgen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler