Derfor svekkes kronen

Banker kvitter seg med svenske kroner og svenske aksjer. Erik Penser Bank selger ut sin portefølje av aksjer i mindre svenske firmaer, såkalte small caps, og unngår den svenske kronen. Etter valget kan det være for sent for den som vil unngå det kommende økonomiske kaoset, ifølge bankens analyse. Det kan bli den mest turbulente tiden i Sveriges demokrati på et århundre, spår banken.

Bloomberg, et amerikansk nyhetsbyrå spesialisert på finansnyheter, omtaler bankens beslutning: Sweden’s Erik Penser Bank AB has already sold off its small-cap stocks and is avoiding the krona ahead of what may be the most tumultuous time for the Nordic country’s democracy in a century. The privately owned bank, which has 32 billion kronor ($3.5 billion) under management, says the Sept. 9 election is a unique event that will require unusual caution in the normally stable Swedish markets. «Does the market have a reason to be worried and stressed ahead of this election?” asks Jonas Thulin, head of asset management at Erik Penser, in a phone interview. «Our conclusion is that yes, it has.»

Banken spår en krise som forsterkes av politiske tumulter etter valget, skriver det svenske nettstedet «Dagens industri». Bedre blir det ikke av at svensk økonomi nå bremser: Added to the uncertainty is a deceleration in Swedish economic growth after a long boom. That means that the central bank will probably not be able to raise interest rates as planned later this year, which will weigh on the krona, according to the bank.

På grunn av problemer i den svenske økonomien, og frykt for kaos etter valget,  er det tvilsomt om Sveriges Bank kan sette opp renten, mens rentebanen for andre valutaer sier nettopp det. Dermed svekkes den svenske kronen, men også den norske, fordi Sverige er Norges største handelspartner og stor krise for den svenske valutaen alltid følges av en liten krise for den norske. At oljeprisen har dalt fra 75 til 71 dollar styrker ikke kronen, men en sterkere dollarkurs  oppveier dette i stor grad.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler