Spania forkaster eu-forslag

Spania har avvist en plan fremsatt av Tyskland og Frankrike med sikte på å etablere en mekanisme for å ta inn illegale innvandrere som kommer inn i EU.

Madrid avviser ideen fordi den ville være begrenset til innvandrere som ankommer i Italia eller Malta, og ikke inkludere Spania. Dette er til tross for at sistnevnte land har hatt det høyeste antall ankomster siden i fjor.

Ruten som fører til Sør-Spania fra Marokko utgjør nå det største inngangspunktet for illegal innvandring til Europa, med en total rekord på 64 000 ankomster i fjor, ifølge data fra innenriksdepartementet.

”Spania har ingen innvendinger mot midlertidige avtaler, forutsatt at de gjelder for hele Middelhavet,” sier innriksminister Fernando Grande-Marlaska i et uformelt møte med sine EU-kolleger i Bucuresti. EU har brukt måneder med å forsøke å finne en midlertidig løsning for å unngå episoder som nylig er sett i Middelhavet, med NGO-redningsskip som strander til sjøs uten noen europeisk havn som er villig til å ta dem inn.

Italia har stanset alle ankomster etter å ha tatt imot nesten en million migranter før regjeringsdannelsen mellom Lega Nord og Femstjernersbevegelsen. Det er en følelse av tretthet blant spanske politikere omkring Italias holdning, men innenriksminister Salvini holder på sitt og oppfordrer Spania også til å stenge grensene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler