Nominerte fredsprisen til Trump for andre gang

Bare noen uker etter å ha bidratt til å formidle fred mellom Israel og De forente arabiske emirater (UAE), er president Trump nominert til Nobels fredspris 2021. Nominasjonen kom fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, Frp, hyllet Trump for sin innsats for å løse langvarige konflikter over hele verden.

– «Jeg tror han har gjort mer for å prøve å skape fred mellom nasjoner enn de fleste andre nominerte til fredsprisen,» sa Tybring-Gjedde,  som også fungerer som formann for den norske delegasjonen til NATOs parlamentariske forsamling.  Tybring-Gjedde sa i sitt nominasjonsbrev til Nobelkomiteen at Trump-administrasjonen har spilt en nøkkelrolle i etableringen av forholdet mellom Israel og De forente arabiske emirater. » Ettersom det forventes at andre land i Midt-Østen vil følge i De forente arabiske emirater, kan denne avtalen være en «gamechanger» som vil gjøre Midt-Østen til en region med samarbeid og velstand,» skrev han.

Presidentens “nøkkelrolle i å legge til rette for kontakt mellom motstridende parter og skape ny dynamikk i andre langvarige konflikter, som grensestriden i Kashmir mellom India og Pakistan, og konflikten mellom Nord- og Sør-Korea, samt håndtere atomkraftene i Nord-Korea. ”  Tybring-Gjedde roste videre Trump for å trekke tilbake et stort antall tropper fra Midtøsten. “Trump har faktisk brutt en 39 år gammel rekke med  amerikanske presidenter, som enten har startet en krig eller tatt USA inn i en internasjonal væpnet konflikt. Den siste presidenten som unngikk å gjøre det, var fredsprisvinneren Jimmy Carter, ”skrev han.

Dette er ikke Trumps første  nominasjon, da Tybring-Gjedde nominerte Trump  sammen med   stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen i 2018 etter den amerikanske presidentens toppmøte i Singapore med Kim Jong Un. Japans statsminister gjorde angivelig det samme. Trump vant ikke.   «Jeg er ikke en stor Trump-tilhenger. Komiteen bør se på fakta og dømme ham etter fakta – ikke hvordan han oppfører seg noen ganger. Folket som har mottatt fredsprisen de siste årene, har gjort mye mindre enn Donald Trump. For eksempel gjorde Barack Obama ingenting. ” 

2009 gikk Nobels fredspris til daværende president Barack Obama for det Nobelkomiteen kalte hans «ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og samarbeid mellom folk.» Den avgjørelsen som ble gjort bare ni måneder inn i Obamas første periode, ble møtt med kritikk i USA – inkludert fra Donald Trump, den gang en privat borger. Lech Walesa, Polens tidligere president og Nobelpristageren i 1983, sa også på det tidspunktet at det var for tidlig å gi prisen til Obama: «For fort. Foreløpig kommer Obama bare med forslag. Men noen ganger deler Nobelkomiteen ut prisen for å oppmuntre til ansvarlig handling. » Selv Obama ble overrasket og sa på det tidspunktet at han var «overrasket og ydmyk» av Nobelkomiteens beslutning. “For å være ærlig,” sa han, “Jeg føler ikke at jeg fortjener å være i selskap med så mange av de transformerende figurene som har blitt hedret av denne prisen, menn og kvinner som har inspirert meg og inspirert hele verden. gjennom deres modige jakten på fred. ”

Foruten Obama, har tre andre amerikanske presidenter vunnet Nobels fredspris: President Theodore Roosevelt i 1906 for «å ha forhandlet frem fred i den russisk-japanske krigen»; President Woodrow Wilson i 1920 for å være ”den ledende arkitekten til Folkeforbundet”; og president Jimmy Carter i 2002 for «sine tiår med utmattende innsats for å finne fredelige løsninger på internasjonale konflikter.»  Nobels fredsprismottaker bestemmes av en fem-personer stor Nobelkomité, som oppnevnes av Stortinget. Vinneren av fredsprisen for 2021 vil ikke bli kunngjort før i oktober neste år.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler