Bølge nr to er i gang?

Vector conceptual Coronavirus illustration. 3d virus form on a abstract background. Pathogen visualization. Design for banner information, flyer, poster, etc

Frankrike , Spania og Italia registrerte alle store hopp i coronavirus- tilfeller onsdag og frykten for at en andre bølge tar tak i Europa vokser.

Frankrike la til 5 429 tilfeller over natten, viser regjeringens tall som markerte landets største økning på en dag siden 14. april, og den tredje største daglige økningen siden pandemien begynte. Jean Castex, den franske statsministeren, sa torsdag at landets R-tall nå er 1,4, langt over det avgjørende 1-tallet som er nødvendig for å holde infeksjonskurven flat.  Han advarte om at regjeringen vil trenge å gripe inn for å stoppe det nye utbruddet, som han sa blir forårsaket av unge mennesker, selv om han insisterte på at det ikke vil komme tilbake til et generelt lockdown. Han sa at Frankrike nå må lære å «leve med viruset».  «Vi må gjøre alt vi kan for at franskmennene kan komme tilbake til jobb, skole, deres sosiale og kulturelle liv så normalt som mulig,» sa han til kringkasteren France Inter .

I mellomtiden registrerte Italia, som hadde noen av de laveste smittetallene i Europa etter gjenåpning av økonomien, 1 367 saker – den største økningen siden mai.  Italia registrerte 13 dødsfall fra viruset onsdag, en svak økning dagen før, men antall omkomne har hittil ikke holdt tritt med økningen i infeksjonene.  Helseminister Roberto Speranza utelukket en tilbakevending til generell lockdown, til tross for den siste tidens økning  i smittesaker.  Lombardia, som en gang var det globale episentret av viruset, har igjen dukket opp som Italias hotspot, og registrerte 269 tilfeller onsdag.  Italienerne forbereder seg også på å sende barna sine tilbake i klasserom i september, da regionale guvernører prøver å bli enige om hvilke beskyttelsestiltak som skal settes i verk – med lite tegn på enighet så langt.  Spesiell bekymring er busser som brukes til å få mange av Italias barn til skolen, og hvordan du kan sikre at de ikke blir overfylt.

Spania registrerte ytterligere 7.296 tilfeller onsdag, nok til å overgå  USA i antall tilfeller per million innbyggere, basert på et syv-dagers rullende gjennomsnitt. Madrid har igjen kommet som et episenter for smitte, måneder etter at hovedstaden ble rammet under landets første bølge, mens også feriesteder som  Benidorm og Mallorca registrerer oppgang.  Økningen er spesielt bekymringsfull på Mallorca, som er en del av Balearene som fram til nå har holdt seg relativt uberørt av utbruddene. Som svar kunngjorde president Francina Armengolon forbud mot røyking på offentlige plasser,  og gjorde masker obligatoriske på kontorer og  samlinger er begrenset til 10 personer.  Mens Spanias smittetall har økt jevnlig, har tallet på dødsfall heller ikke her holdt tritt.   

Smittetilfellene har økt jevnt i alle land  etter at gjenåpningen startet, men har akselerert de siste ukene.  I følge WHOs data registrerte Europa 196.000 nye tilfeller av viruset forrige uke, en økning på 10 prosent fra uken før. Europa har logget nesten 4 millioner tilfeller av viruset totalt, det tredje høyeste av noe kontinent, bak Nord-Amerika med 6,8 ​​millioner, og Sør-Amerika med 5,9 millioner. Globalt har pandemien nå infisert mer enn 24 millioner mennesker med mer enn 826 000 dødsfall, selv om disse tallene antas å være unøyaktige.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler