Valgkampinnspurt i Spania

politisk valg Spania 2019
Bare dager før det kommende valget i Spania, er det fortsatt en viss usikkerhet rundt utfallet og hvilke konsekvenser en plutselig uforutsett hendelse kan få for resultatet. (Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP via Getty Images)

Med et fjerde valg på fire år neste søndag, prøver politiske rådgivere å overbevise omverdenen om at alt er under kontroll. Men erfarne politikere vet at kampanjer alltid er preget av usikkerhet, og at enhver hendelse i siste øyeblikk kan endre selv de beste utsiktene.

Et lysende eksempel er terroraksjonen i Madrid i 2004, som knuste regjeringspartiet PP og sørget for at PSOE med Zapatero kom til makten.  Det samme sosialistpartiet var fornøyd med resultatet av partilederdebatten mandag, og forventet at ingen uforutsette ting skulle skje mellom da og søndag. Men det varte bare til onsdag, da den fungerende statsminister Pedro Sánchez kom med en kontroversiell uttalelse om rettsvesenet som skaffet ham pepper fra spanske påtalemyndigheter og tvang ham til å omformulere uttalelsene sine.

Sánchez, som har skiftet til en merkbart tøffere tone omkring Catalonia i et forsøk på å tiltrekke seg usikre sentrums- og høyrevelgere, antydet onsdag i et radiointervju at Spanias påtalemyndigheter er avhengige av den utøvende makt, og at regjeringen derfor bør bli kreditert for alle trekk som tar sikte på å få den tidligere katalanske statsministeren Carles Puigdemont brakt tilbake til Spania fra Belgia for å møte straffeforfølgelse for sin rolle i det mislykkede løsrivelsesforsøket i 2017. Aktorene ble så irriterte over bemerkningen at deres største forening avga en uttalelse der de sier at avgjørelsen om å overføre Puigdemont til Spania i samsvar med den europeiske arrestordren utstedt av Høyesterett utelukkende avhenger av det belgiske rettssystemet.

Et annet usikkerhetsmoment er den tilsynelatende ustoppelige fremveksten av Vox, det høyreorienterte partiet som først kom inn i regionsforsamlingen i desember 2018 med 12 seter i det andalusiske parlamentet. Ved valget 28. april inntok Vox 24 seter i Cortes, og meningsmålingene antyder at partiet nesten kan doble dette tallet på søndag.

Inntil nylig ble det antatt at PP ville gjenvinne mange av stemmene det tapte i april, men den katalanske krisen ser ut til å ha gitt luft under vingene til Vox, som nå ser ut til å bli det tredje største partiet i Underhuset som rommer 350 seter. At de andre kandidatene avstod fra å konfrontere Vox-leder Santiago Abascal under tv-debatten på mandag, har utløst intense interne debatter i de andre partiene, ettersom de nå måler hvor mye fremgangen for Vox vil påvirke deres egne resultater. Etter å ha ignorert Abascal under debatten, tilbakeviser Sánchez nå andre partiers forslag om på samlinger i siste øyeblikk, hvorpå han sier at PSOE er det eneste partiet som kan garantere «en modig regjering» som vil konfrontere partiet helt til høyre, fordi både PP og Ciudadanos er «nervøse» for Vox.

Samtidig sier Pablo Iglesias fra Unidas Podemos at veksten av Vox skyldes den økonomiske politikken til den tyske kansleren Angela Merkel, den spanske eks-finansministeren Cristóbal Montoro og den spanske fungerende økonomiministeren Nadia] Calviño. En del venstreorienterte politikere er bekymret for at Spania kan få kjenne den «franske effekten»: Da Marine LePens ultranasjonalistiske Nasjonal Front begynte å vokse, tok det ikke bare stemmer fra franske høyrepartier, men også fra kommunistiske og sosialdemokratiske valgkretser. Så langt antyder meningsmålinger at Spania ikke er på dette stadiet ennå, men alarmene ringer allerede angående fremtiden, spesielt med tanke på at utfallet av søndagens avstemning kan bli like uavklart som i april, og føre til at Spania ikke kommer nærmere noen stabil regjering.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler