Vil slite med IS-terror i mange år

Den islamske terrorgruppen IS sitt tap av territoriet de hadde i Syria og Irak, har gitt vestlige myndigheter mulighet til å telle fremmedkrigere som dro til området for å drive «hellig krig», et regnskap som naturligvis er av stor interesse for vestlige sikkerhetsmyndigheter. Det estimeres så og så mange døde, folk som har forsvunnet og returnert, og for de sistes vedkommende hvor mange som er i fengsel, på frifot og i hvilke stadier i eventuelle straffeprosesser. Det viser seg nå at flere av de jihadistene som angivelig var døde, i virkeligheten lever i beste velgående. El Mundo identifiserer åtte fremmedkrigere som reiste fra Spania til «kalifatet», for siden å returnere under nye identiteter etter å ha iscenesatt sin egen død. Sju av dem dro fra Catalonia-regionen.

Som f.eks Azzedine Faris, som dro til Syria i 2012 for å slutte seg til al-Qaida. I 2015 ble det lagt ut et videoopptak på Facebook, sannsynligvis fra en syrisk landsby, som angivelig viste det blodige liket hans. Familien i Vilanova i la Geltrú, ikke langt fra Barcelona, bekreftet at det var Faris. Videoen ble registrert av politiet, og  agenter og eksperter på terrorisme gransket bildene.  Noe stemte ikke da de brukte utstyret sitt til å forstørre Faris’ ansikt: «Et lik som svetter?

To år senere dukket Faris opp igjen på radaren til etterretningstjenesten Centro Nacional de Inteligencia (CNI) i Iblid,  Syria. Ingen vet hvor han er i dag. Chema Gil Garre, som er analytiker ved International Security Observatory og har intervjuet et hundretalls fremmedkrigere, har i åtte år sporet flere av de mer enn 200 jihadistene som reiste til krigsområdene fra Spania. Han mener Faris godt kan være i Europa i dag. Gil Garre er ikke populær og truet på livet av jihadister. Tilfellet Faris er ikke unikt, og han var heller ikke den første jihadisten som spilte død.  

Youssef Moh forlot i 2014 Jumilla i Murcia-regionen. I 2015 og 2016 sirkulerte en rekke videoer og meldinger på nettet hvor han ble omtalt som martyr. Men etterretningstjenesten dro kjensel på Youssef i en video som nylig ble frigitt av IS. Ingen vet hvor mange falske dødsfall det er tale om. Og det finnes nok flere enn de åtte navngitte tilfellene i «El Mundo». Det regnes som høyst trolig at flere lever og er tilbake i Europa.

En spansk spion som var utstasjonert i områder hvor terrorister holder til, sier til El Mundo at de som regisserer sin egen død mener at det er enklere å returnere til Europa med nye dokumenter. Dermed kan de gå i skjul og planlegge terror i Europa ganske uforstyrret. I en spansk sikkerhetsrapport fra 2018 drøftes risikoen for at noen av de returnerte jihadistene har skaffet seg kunnskaper om bruk av kjemiske våpen. IS-terroristene vil fortsette å utgjøre en stor sikkerhetstrussel mot Europa i mange år framover. Erfaringer fra blant annet Belgia og Frankrike viser at de enkelt vil kunne gjemme seg i islamiserte bydeler rundt om i Vest-Europa.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler