Ny storfusjon på gang

Forhandlingene om kjøp av Sabadell av BBVA går i et godt tempo «og resultatet vil sees i de kommende ukene», ifølge Jaime Guardiola, administrerende direktør for Sabadell

low angle photography of high rise building under cloudy sky

En fusjon vil fokusere på å kutte utgifter som den viktigste faktoren for å gjenopprette den tapte lønnsomheten. Digitaliseringen av sektoren akselererer reduksjonen i fysisk tilstedeværelse: Analytikere forventer mer enn 5000 oppsigelser, 11% av den totale arbeidsstyrken og 1300 filialnedleggelser, det vil si 30%. Fagforeningene frykter det verste og krever avtaler om personalreduksjon og frivillige oppsigelser.

Finansanalytikere satser på en avtale mellom de to enhetene, fordi alternativet med å bryte forhandlingene og lete etter en annen partner virker mindre gunstig. Men de er klar over at veien vil være lang, og at operasjonen ikke vil bli stengt før juni eller september 2021 hvis det foreligger en avtale, parallelt med betalingen for BBVA-datterselskapet i USA solgt til PNC for 9 700 millioner euro. I mellomtiden påpeker analytikere at en av de største risikoene vil være gjennomføringen av fusjonen. Med andre ord, å designe det nye kartet over kontorer og maler og velge de beste lederne fra begge enhetene. Verken Carlos Torres, president for BBVA, eller konsernsjef Onur Genç, har erfaring i dette arbeidet i Spania. Imidlertid har Sabadell, med 139 års historie, vokst basert på mer enn 12 oppkjøp mellom 1996 og 2015, og markedskilder fremhever den høye tekniske kvaliteten til en god del av lederne.

Nyheten om fusjonsplanene kom  tirsdag. Som en hvilken som helst annen fusjon, vil denne også være fokusert på å kutte kostnader for å kompensere for inntektsfallet forårsaket av negative renter og den økonomiske krisen som oppstod etter pandemien. Beregningene går ut på at de må de redusere «mellom 40% og  50% av kostnadene for den minste banken i fusjonen», som José Antonio Álvarez, administrerende direktør i Santander, sa tirsdag i en konferanse organisert av Deloitte og ABC. Denne prosentandelen representerer litt over 1000 millioner euro av Sabadells kostnader, noe som vil føre til oppsigelser på «mellom 5000 og 6000 ansatte i den sammenslåtte banken i løpet av to år», ifølge José Luis Cortina, president for Neovantas bankkonsulentfirma. «Det er veldig dyrt å kvitte seg med så mange ansatte, men det er enda dyrere å la dem bli,» legger denne konsulenten til.

Den eventuelt fremtidige enheten har totalt 4 240 filialer(2 521 fra BBVA pluss 1 719 fra Sabadell) og 46 365 arbeidstakere (29 475 fra BBVA og 16 890 fra Sabadell). Cortina anslår at «mer enn 1200 filialer kan stenges, med et gjennomsnitt på tre ansatte, rundt 4000 nettverksarbeidere, og til det bør legges til rundt 2000 flere av de sentrale tjenestene som må kan reduseres gjennom digitaliseringsprosessen, som vil akselerere ”. Filialberegningen sammenfaller med en annen rapport fra konsulentselskapet Bain & Company. Barclays-analytikere beregner at hvis den «uventede» sammenslåingen av BBVA og Sabadell blir oppfylt, kan det bety nedleggelsen av 1 232 filialer som overlapper hverandre. Denne bevegelsen kommer etter de enorme nedleggelsene og permitteringene som spanske banker utført det siste tiåret.

Morgan Stanley beregner kostnadene for å redusere ansatte til 4 milliarder dollar. I en mellomsone er Íñigo Vega, fra Nau-Securities, som mener at den nye enheten vil bruke rundt 2 milliarder i omstilling og avskjedige  5000 eller flere. Dette  vil fremheve sammenslåingen av digitale plattformer, «selv om en av dem, Sabadells, på mellomlang sikt må skrotes, med alt verditapet dette medfører,» sier Cortina. «Her er risikoen for å miste klienter stor hvis kvaliteten på service synker.» Avgjørelsen vil være betinget av flere faktorer, inkludert hvor mye BBVA vil betale for Sabadell. Markedskonsensusen er at den vil ligge på rundt 2,4 milliarder euro. I går var Sabadell verdt 2.512 millioner på aksjemarkedet, etter å ha steget 7%. I november har aksjen økt med 70%, etter en nedgang på mer enn 50% det siste året. Vi må også  se hva som skjer med det britiske datterselskapet til Sabadell, TSB, hvis markedsverdi er null.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler