Kampen mot Google

Googles CEO Sundar Pichai har måttet svare i retten angående selskapets dominerende situasjon som de har blitt anklaget for misbruke for sine politiske interesser.

Det har vært hevdet en stund at «Big tech» er mot konservatisme, republikanere og president Trump. Det er den siste tiden blitt allment kjent at selskaper som Google, Facebook og Twitter er partiske og bruker plattformene sine aktivt for å forberede seg på presidentvalget i 2020. De ønsker ikke at «feilen» fra 2016 skal gjentas, og de er villige til å gjøre store tiltak for å forhindre at det skjer. Googles politiske favorisering og manipulering har for alvor kommet på den politiske dagsorden i USA.

– Google er tungt inne i den politiske prosessen og vil gjøre alt for at Trump ikke blir gjenvalgt i 2020, sa en ex-Google-ingeniør ved navn Kevin Cernekee. Cernekee sa at det ikke er plass til ansatte som ikke deler selskapets venstreorienterte holdninger. Selv fikk han sparken etter å ha slåss med selskapet i flere år.

Hvordan gjør Google dette? Ved å «skru» på algoritmene slik at folks oppfatninger blir preget, uten at de forstår at de manipuleres. Folk tror at Google er nøytrale og viser deg søkeresultater slik de er. Men virkeligheten er en helt annen. Det bekrefter en annen Google-varsler som forteller fra innsiden. Han meldte seg fordi han ikke orker  et samfunn der Google bestemmer.

Men de konservative kjemper tilbake. Den ene avsløringen avløser den andre. Sannheten om Google, Facebook og andre kommer stadig tydeligere fram. Organisasjoner som Project Veritas, journalister som Sara Carter og liketenkende over hele USA fører til opprøret mot selskapene som har forankret seg i livene til milliarder av mennesker. I dag, onsdag 14. august, dukker enda varsler opp. Han har tatt med seg 950 sider med dokumenter og bærbare datamaskiner som han har levert til Justisdepartementet, dokumenter som demonstrerer systemet og hvordan Google har til hensikt å hacke valget. Materiale som vil gi bevis for at Google har manipulert algoritmene og bevisene på hvordan det ble gjort, har innsideren fortalt til Sara Carter.

Søkegigantens kontroll over hva vi søker og hva vi finner på nettet er unektelig kraftig når det gjelder å skifte perspektiver. Hjerter og sinn kan endres basert på de forskjellige propaganda- og indoktrineringsverktøyene som er tilgjengelige for Google. Dokumentene som nå er i hendene på Department of Justices antitrustdivisjon, vil forhåpentligvis vise seg å være nyttige når Kongressen setter seg inn i kampen mot manipulering av tech-giganten.  Anklagene er ekstremt urovekkende. Alphabet, Googles morselskap, sysselsetter nesten 100 000 personer.

Googles administrerende direktør Sundar Pichai sa til House Judiciary Committee i Kongressen i desember 2018, at søkemotoren ikke var partisk mot de konservative. Pichai forklarte at Googles algoritme ikke var støtende for konservative fordi dens kunstige intelligens fungerer ikke på den måten. Han sa til lovgivere, «ting som relevans, friskhet, popularitet, hvordan andre mennesker bruker det» er det som driver søkeresultatene. Pichai sa, at selv om programmererne hans var anti-republikanere, er prosessen så intrikat at den kunstige intelligensen ikke kunne manipuleres, og at det var så komplisert å trene algoritmen til å skape skjevhet.

Disse påstandene holder neppe vann. Leder for Responsible Innovation når det gjelder applisering av AI, Artificial Intelligence, Jen Gennai legger ikke skjul på at de allerede i 2016 begynte å arbeide med algoritmene for at en Trumpseier aldri skulle kunne skje igjen. Google-folkene mener tilsynelatende at de besitter sannheten og derfor har retten på sin side.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler