Hjertebetennelse etter vaksine

human heart scale model

De amerikanske sentrene for sykdomskontroll og forebygging (CDC) sier at de undersøker rapporter om hjertebetennelse hos tenåringer og unge voksne som har mottatt en vaksine mot  corona-virus .

Etter å ha uttlat at -» Det har vært «relativt få» rapporter om «milde» tilfeller av myokarditt,» sa byrået at en teknisk arbeidsgruppe for vaksinesikkerhet som studerer COVID-19 skulle undersøke og kommunisere funnene til vaksinemottakere.  Byrået sa at vaksiner som bruker mRNA-teknologien – fra de farmasøytiske selskapene Pfizer og Moderna – ser ut til å forårsake problemet. Vaksiner som bruker mRNA, som er relativt uvanlige, bruker messenger ribonukleinsyre (RNA) for å lage et protein som ber om en immunrespons i et individ, mens Johnson & Johnsons vaksine i stedet bruker et adenovirus som ble gjort i stand til å replikere.

Rapporter om myokarditt har hovedsakelig vært hos ungdommer og unge voksne – og er mer sannsynlig å forekomme hos menn. Symptomene dukker også opp etter den andre dosen, omtrent fire dager etter vaksinasjon, sa CDCs rådgivende komité for immuniseringspraksis  i en uttalelse. «De fleste tilfeller ser ut til å være milde, og oppfølgingen av sakene pågår,» sa byrået i uttalelsen og la til at rådgivernes «medlemmer mente at informasjon om rapporter om myokarditt burde kommuniseres til leverandører.» Det sto ikke hvor mange individer som ble berørt, og anbefalte videre etterforskning.

Dr. Amesh Adalja, seniorforsker ved Johns Hopkins Center for Health Security, fortalte Reuters at noen vaksiner kan forårsake myokarditt og sa at det er viktig å overvåke om det er relatert til COVID-19-vaksinene. «Det kan rett og slett være tilfeldig at noen mennesker utvikler myokarditt etter vaksinering,» sa Dr. Celine Gounder, en spesialist i smittsomme sykdommer til The New York Times. «Det er mer sannsynlig at noe slikt skjer tilfeldig, fordi så mange mennesker blir vaksinert akkurat nå.» Det israelske helsedepartementet sa i april at det overvåker et lite antall tilfeller av mennesker som utvikler hjertebetennelse etter å ha fått Pfizers vaksine.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler