«Vingeklippet» guvernøren

Staten Pennsylvania stemte for å endre grunnloven 18. mai som svar på guvernørens bruk av nøderklæringer for å avgjøre lover under pandemien. Mer enn to millioner pennsylvanere stemte og vedtok de to grunnlovsendringer i avstemningsspørsmål for å begrense guvernørens bruk av nødmakt for å gi dene tilbake til de folkevalgte i delstatskongressen.

Husets talsmann i Pennsylvania, Brian Cutler, sier at han er glad folk stemte og fikk stemmen sin hørt. “Til slutt er grunnloven vår klar. Folket er de som er suverene og gir regjeringen makten. Og jeg tror vi så resultatet i går på valgene, ”sa han.  Inntil nå har Grunnloven i Pennsylvania tillatt guvernøren å nedlegge veto mot kongressvedtak om å avslutte en nøderklæring. Den demokratiske guvernøren Tom Wolf signerte i fjor fire påfølgende 90-dagers pandemi-nødtiltak.  Kongressen ville oppheve nødtiltakene men klarte ikke å oppnå 2/3-dels flertall, noe som gjorde at Wolf kunne legge ned veto og restriksjonene kunne fortsette. Nå er denne retten til å legge ned veto fjernet av velgerne.

Den andre endringen, Emergency Declaration Amendment, foreslo å begrense guvernørens nøddeklarasjoner til maks 21-dager  med mindre kongressen  samtidig stemmer for å    utvide ordren og vedta lover relatert til hvordan katastrofesituasjoner skal håndteres. Før folkeavstemningen kunne nøderklæringer utstedes i opptil 90 dager og forlenges uten begrensning.  Valgresultatet betyr at Pennsylvania-velgernes godkjenning av endringene i Pennsylvania-grunnloven begrenser guvernørens makt.  Cutler sa at forfatningsendringene ikke var et partispørsmål: «I Ohio ønsker det republikanske  partiet i kongressen der å dempe makten til en republikansk guvernør, og i New York ønsker det demokratiske partiet  å gjøre det samme mot den demokratiske guvernøren Chris Cuomo.» Han sa at det i rundt 45 deltatskongresser i USA vurderes forskjellige måter å begrense guvernørenes makt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler