Demonstrerer mot Nissan

Hundrevis av arbeidere ved Nissan-fabrikken i Barcelona  sperret torsdag veier og brente dekk for å protestere mot den japanske bilprodusentens beslutning om å legge ned Barcelona-anlegget i desember.

Beslutningen, som har vært  ventet, men ble offisielt kunngjort klokka 10 torsdag, betyr at 3000 heldagsjobber vil gå tapt. Totalt forventes imidlertid rundt 20.000 arbeidere å bli direkte eller indirekte berørt av nedleggelsen av Nissans største anlegg i Spania. Bilproduksjon er en viktig økonomisk sektor i Catalonia, og bidrar med rundt 10% av det regionale BNP.

Den spanske regjeringen sier at den «beklager» beslutningen, og har tilbudt bilprodusenten å opprette en arbeidsgruppe for å finne alternativer. Men Nissan sa at etter å ha undersøkt de forskjellige alternativene:»Vi mener at det ikke er noen levedyktig mulighet for fremtiden,» Disse ordene kom fra Nissan Europe sin styreleder Gianluca de Ficchy. Industridepartementet understreket at det kan koste mer å stenge det katalanske anlegget enn å investere i kontinuiteten: 1 milliard euro mot € 300 millioner, melder nyhetsbyrået Efe. Dette beløpet inkluderer kompensasjon for permitterte arbeidere og leverandører hvis kontrakter ikke blir overholdt, samt oppryddingskostnader på anlegget. Den katalanske sjefen for Enterprise and Knowledge-avdelingen, Angels Chacón, sa at selskapet har mottatt 25 millioner euro i offentlig bistand de siste 12 årene.

Industridepartementet mener at det katalanske anlegget kan ha en fremtid hvis Nissan investerte i en ny produksjonslinje og tildelte anlegget et ny elektrisk kjøretøymodell. Den spanske regjeringen presenterte denne planen tidlig i år på selskapets hovedkvarter i Yokohama, i et felles prosjekt med den katalanske regjeringen og byen Barcelona.  Chacón sa i et TV-intervju på TV3 at den regionale direktøren ikke vil gjøre det lett for Nissan å forlate Barcelona. Hun anklaget Nissan for “illojalitet” og “forakt” på grunn av manglende svar på den alternative planen.

 Sinte arbeidere sperret av gater og brente dekk utenfor anlegget, som ligger i industriområdet Zona Franca, og kunngjorde ytterligere protester. «De har forlatt oss for å dø,» sa lederen for arbeiderutvalget, Juan Carlos Vicente, etter et møte med selskapets ledere. Men for mange arbeidere på dette historiske bilproduksjonsanlegget var den overveldende følelsen av hjelpeløshet.  «Det er veldig tøffe nyheter. Vi visste om det, vi forestilte oss at det kunne skje, men du tror aldri at det virkelig kommer til å gå i oppfyllelse. Det er mange familier som kan havne på gaten, og vi føler avmakt og mye sinne, ”sa Cristina Montero (43), en enslig mor med pantelån å betale, som har jobbet på Nissan-fabrikken i 15 år.

«Vi har advart i mange år om at de tok modeller fra oss og tok dem med til fabrikkene i Frankrike eller England,» sa Vicente. De siste månedene var fabrikken i Barcelona nede i 20% av produksjonskapasiteten etter at flere modeller ble trukket ut. «De har fortalt oss at vi ikke kunne være konkurransedyktige selv om de bare ga oss en bil. De vil ikke beholde Barcelona, ​​men vi kan ikke tillate det. Dette kommer vi til å slå tilbake, la han til. Men ikke alle arbeidere ser dette som veldig sannsynlig. «Ting har gått dårlig i mange år, og nå er det en total kollaps,» sa José Antonio Pina, som har jobbet her i 21 år. Álex Navarro, som gikk på jobb på forsamlingsanlegget for 16 år siden, var mer optimistisk: «Forhandlingene vil  komme i gang, og det er da vi må bruke presset.»

Stengingen vil påvirke produksjonsanlegget i Zona Franca, så vel som det i Montcada i Reixac og Sant Andreu de la Barca. I teorien vil ikke selskapets anlegg i Ávila og Cantabria, som ikke har noen tilknytning til Barcelona-produksjonen, bli berørt. Nissans administrerende direktør Makoto Uchida sa at den «vanskelige beslutningen» var del av et grep for å kutte selskapets globale produksjonskapasitet med 20% for å produsere rundt 5,4 millioner kjøretøy årlig. Nedleggelsen er en del av Nissans forsøk på å bli lønnsom igjen etter å ha bokført nettotap det siste regnskapsåret. Bilprodusenten forsterker også alliansen med Renault og Mitsubishi, og planlegger å overlate det europeiske markedet til Renault mens Nissan fokuserer på Japan, Kina og Nord-Amerika.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler