Spania hamstrer verneutstyr

Billete de 100 dólares con una mascarilla.

Etter det første kaoset for å kjøpe medisinsk utstyr som har vært vanskelig å finne midt i coronavirus-pandemien, rapporterer spanske helsemyndigheter  om noe enklere anskaffelsesforhold og en økende reserve av utstyr for å takle fremtidige utbrudd.

Tilgangen på verneutstyr har vært et av de svake punktene i landets styring av Covid-19-krisen, som rammet Spania spesielt hardt. Den offisielle dødstallet er nærmere 28.000, mens nesten 125 000 mennesker har vært på eller er på sykehus. Helsekrisen rammet Spania som satt uten en strategisk reserve av medisinske forsyninger. Da myndighetene endelig reagerte, var det internasjonale markedet allerede tomt. Det er en kjent sak at Kina «støvsuget» markedet fra de selv fikk viruset til WHO endelig erklærte pandemi. Desperate innkjøpere hastet med å bestille, og endte tidvis opp med ubrukelig materiale .

22. mars kunngjorde statsminister Pedro Sánchez at det ble opprettet et strategisk lager av personlig verneutstyr (PPE) og medisiner for å håndtere fremtidige pandemier så snart landet har utviklet «kapasiteten for selvforsyning.» I mellomtiden har helsedepartementet så langt brukt over en milliard euro på medisinsk utstyr, inkludert 140 millioner enheter med produkter som det holder på et hemmelig lager. Departementet har også signert nødkontrakter med fire flyselskaper, og det er tre ukentlige flyrruter mellom Madrid og Shanghai med forsendelser av medisinsk utstyr. Regionale myndigheter  lagerfører også sitt eget verneutstyr for å sikre seg at de kvalifiserer  til å komme videre i den fire-fase normaliseringssplanen som er utarbeidet av regjeringen i Madrid. En gang i uken må regionale myndigheter rapportere til helsedepartementet  en oppdatert liste over eksisterende forsyninger med ansiktsmasker, PCR-testsett, øyeutstyr, hansker, dresser, bomullspinner og håndrenser.

Å ha tilstrekkelig medisinsk utstyr for å håndtere en potensiell ny bølge av coronavirus tilfeller er en betingelse for å gå over til en «ny normalitet » som forventes å komme i slutten av juni tidligst. Mange regioner i Spania er for tiden i fase 1, noe som gir mulighet for begrenset sosial omgang og forretningsaktiviteter. Madrid og Barcelona forblir i fase 0, mens noen få øyer på Kanariøyene og Balearene flyttet til fase 2 sist mandag. Sentrale myndigheter har nettopp sendt et brev til regionale helsesjefer der de spør om de har nok forsyninger til å dekke sine behov i fem uker, og tilbyr seg å sende dem utstyr hvis de ikke har det. Regionale myndigheter har kritisert regjeringens tidlige beslutning, som ble tatt da alarmstaten ble vedtatt 14. mars, om å sentralisere innkjøp i stedet for å la regionene kjøpe sine egne medisinske forsyninger. Sentrale myndigheter sier at disse statlige innkjøp bare var ment som ekstra støtte til regionale myndigheter, som ikke fikk forbud mot å gjøre sine egne innkjøp.

Innkjøpene og bygging av et lager  kommer til en enorm kostnad. Regionen Castilla-La Mancha, med en befolkning på over to millioner, hvorav nærmere 700 000 av dem bor i provinsen Toledo, trenger alene 300 000 kirurgiske masker i uken. «Vi har vært i krig,» sier Luis Ruiz Molina, den regionale generalsekretæren for helsetjenester. «Det er enklere å kjøpe nå, men prisene holder seg på et høyt nivå og har ikke gått ned.» Og det er fremdeles vanskelig å kjøpe fra produsenter i Kina, der «produkter alltid kommer fire eller fem dager for sent.»  Hansker er problemet akkurat nå: en eske med 100 enheter som pleide å koste   tre euro koster nå opptil 12 euro. En av helsedepartementets siste kontrakter var for 17 millioner hansker, som kostet 6 euro per boks.

Overfor disse problemene søker de fleste innkjøpere nå lokale produsenter. I Castilla-La Mancha har 57 selskaper byttet produksjon og fire av dem har søkt helsemyndighetenes godkjenning for å lage ansiktsmasker. Og et baskisk kooperativ ved navn Oiarso signerte forrige måned en kontrakt med helsedepartementet om å begynne å lage 10 millioner ansiktsmasker i måneden i et halvt år. «Nåværende forbruk er veldig høyt og vil forbli slik i lang tid,» sa Jon Guajardo, leder for helsevesenet Galdácano i den baskiske provinsen Vizcaya. «Vi har fått mange donasjoner, og takket være det har vi klart å holde oss flytende.» Guajardo legger til at det er «enorme spekulasjoner» med priser, for ikke å snakke om de mangelfulle produktene . ”Vi har alle blitt svindlet på et tidspunkt. Nå har vi personell som er blitt spesialisert i å sjekke materialet og oppdage om noe ser mistenkelig ut. Vi sjekker alt før vi bruker det.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler