Ny korrupssjonskandale i Valencia

Presidenten i  Valenciaprovinsen og samtidig ordfører i byen Ontinyent, den sosialistiske Jorge Rodríguez, er arrestert for korrupsjon og underslag av offentlige midler. Sammen med ham, ble også  hans stabssjef, Ricard Gallego og sekretær for styret i Divalterra, Jorge Rope, advokat   og Manuel Reguart,  presidentrådgiver i provinsorganisasjonen, satt i forvaring.   Ricard Gallego ble arrestert på sitt kontor i Diputación de Valencia. De to lederne av Divalterra, Xavier Simón, utnevnt av PSPV-PSOE og Agustina Brines, utnevnt av Compromís, er også arrestert. Dette dreier seg i stor grad om rekruttering av folk til sju lederstillinger i gamle IMELSA (Impulso Económico Local S.A.)  dag kalt Divalterra i 2015. Opprinnelsen til det såkalte Imelsa-saken går tilbake til 2014, da korruptionsanklageren åpnet en undersøkelse etter en klage fra det venstreorienterte partiet EUPV der de refererte til et påstått korrupsjonsprogram i det offentlige selskapet. Spesielt ble Marcos Benavent anklaget for å ha etablert et liksomfirma  som fakturerte fem andre firma som igjen fakturerte  arbeid som antagelig ikke fant sted. På den måten ble provisjoner og kommisjoner omledet, til skade for det offentlige.  Politiet startet etterforskningen i mai, og operasjonen er kalt  «Alquería».

Det er ingen hvem som helst, som nå sitter i politiets nett. Jorge Rodríguez Gramage, født i Ontinyent for 37 år siden, har en grad i statsvitenskap og administrasjon fra Miguel Hernández Universitetet i Elche, i tillegg til å ha gjennomført medisinske studier. Han var lokal talsmann for PSPV-PSOE i byen Ontinyent fra 2007, og ble ordfører i 2011 med støtte fra Compromis og EUPV. I  kommunevalget i 2015 oppnådde Jorge Rodríguez et klart absolutt flertall med 14 av 21 rådsmedlemmer i kommunestyret og 63% av stemmene. Samme år vant sosialistene også herredømmet over Valenciaprovinsen, som i 20 år hadde vært styrt av PP, og Jorge Rodríguez ble valgt av partiet sitt til å lede provinsregjeringen, med støtte fra Compromís, València en Comú og EUPV. Jorge Rodríguez var dermed den yngste president i provinsrådets historie.  Den viktigste grunnen til at PP tapte valget i 2015, var de mange korrupsjonssakene, og Gurtel-skandalen spesielt. Jorge Rodríguez ble sett på som «en ren» politiker, derfor kommer skandalen som et sjokk. Han var en av de stigende stjerner i sosialistpartietpartiet og  kandidat til å kjempe om ledelsen av partiet regionalt når Ximo Puig  pensjonerer seg etter valget i 2019.

 

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler