Åpner for tyskere fra 15.juni

people on beach near seaside resort viewing mountain during daytime

Den spanske regjeringen har tatt nye skritt for å lette ankomsten av utenlandske turister. Siden kunngjøringen om at Spania ville åpne for internasjonale besøkende fra 1. juli, har regjeringen foretatt en rekke trekk for å oppmuntre turister til å returnere til landet. Krisen dette kinaviruset har skapt, er ødeleggende for turistnæringen, som utgjør 12% av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP).

I et forsøk på å aktivere sektoren på nytt kunngjorde regjeringen at den obligatoriske 14-dagers karantenen for utlendinger skulle avsluttes innen 1. juli. Reiselivsdepartementet foreslo da at det skulle åpnes for trygge reisekorridorer mellom regioner i EU. Denne planen ble bekreftet  da regjeringen den ne uken ga grønt lys for en pilot-reiselivsordning som innebærer at 10 900 besøkende fra Tyskland vil ankomme Balearene fra 15. juni. Og på tirsdag kunngjorde helseminister Salvador Illa at andre regioner i Spania var velkomne å lansere sitt eget pilotprogram. «Andre regioner har muligheten til å implementere det som en pilotordning hvis de anser det som hensiktsmessig,» sa han.

Spania tar imot mange besøkende fra Storbritannia så vel som fra Tyskland. Men mens turister fra Tyskland får lov til å besøke Balearene fra 15. juni, vil ikke dette alternativet være tilgjengelig for Storbritannia. «Vi er i en lignende epidemiologisk situasjon som Tyskland, men det er ikke tilfelle med Storbritannia,» sa Iago Negueruela, sjefen for Balearics reiselivsavdeling. «Dessuten forhandler vi med Tyskland innenfor EU-forhold og Schengen-sonen, noe som ikke er tilfelle med Storbritannia.» Negueruela sa imidlertid at samtaler med britiske turoperatører og myndigheter var i gang for å muliggjøre ankomst av britiske turister så snart som mulig.

Balearene vil være den første regionen i Spania som tar imot utenlandske turister. I henhold til planen vil turoperatører og flyselskaper måtte gi den regionale regjeringen en liste over passasjerer for å sikre at taket på 10 900 turister ikke overskrides. Når besøkende kommer til flyplassen, vil de måtte fylle ut helseskjemaer og presentere dem for myndighetene, som deretter måler kroppstemperaturen. Hvis turisten ikke har noen symptomer på coronavirus, vil de kunne begynne ferien på øya og slipper karantenen. Alle besøkende må imidlertid oppgi sin kontaktinformasjon og adressen til hvor de bor, det være seg på et hotell eller deres feriebolig. En lignende prosedyre vil finne sted på flyplasser over hele Spania når landet inngår i den «nye normaliteten» ved slutten av avskalingsprosessen.

Protokollen er forskjellig hvis en turist har coronavirus-symptomer, for eksempel en temperatur på over 37,5 ºC. I dette tilfellet må den enkelte ta en PCR-test for Covid-19. “Hvis den er negativ, kan de fortsette med ferien. Hvis den er positiv, må de selvisolere seg, sier  Francina Armengol, leder for regionsregjeringen på Balearene. Hvis turisten som tester positivt har et feriehus i skjærgården, vil de kunne tilbringe karantene på den boligen. Hvis de bor på hotell, vil den regionale regjeringen tilby alternativ overnatting for dem uten ekstra kostnad. Myndighetene vil også spore opp kontaktene til den berørte personen og teste dem for Covid-19.

Den spanske regjeringen har også foreslått en lignende ordning for Kanariøyene, men de regionale myndighetene der vil ha strengere sikkerhetstiltak. «Vi føler at sikkerhetsforholdene er utilstrekkelige, og at dette prosjektet ikke tenker på de nødvendige betingelsene for at det skal eskaleres for å møte det store antallet besøkende som kommer etter åpning av grensene 1. juli, og av denne grunn, vil det være ineffektivt for å teste anvendelsen av tiltak som garanterer helsesikkerheten, ”skrev Yaiza Castilla, sjefen for turistenes avdeling for Kanariøyene, i et brev ​​til turistdepartementet.

 Det er tre hovedfordeler ved delvis gjenåpning av grenser før 1. juli. Først vil pilotordningen teste sikkerhetsprotokollene på flyplasser, hoteller, strender og andre fritidssentre; for det andre vil det prøve ut effektiviteten til helsetjenester og sporingssystemer; og for det tredje vil det gi destinasjoner som Balearene en fordel foran konkurrentene. «Pilotordningen vil bidra til å selge turer og avslutte usikkerheten om det er mulig å reise,» sa Negueruela. «Pilotprosjektet vil  vise potensielle reisende at vi er et trygt reisemål.» En annen fordel er at den spanske regjeringen, etter å ha hatt det erfaringene med pilotprogrammet på Balearene, vil kunne gjøre endringer som trengs for å redusere risikoen for et nytt utbrudd når Spania offisielt åpner for internasjonale besøkende 1. juli.

AV:TOM BJøRNø

Relaterte artikler