Spania migrantenes hovedmål

Fra og med i dag vil det ikke lenger være noen NGO-er tilstede i havområdene utenfor Libya, skriver italienske «Corriere della Sera» : NGO-fartøyet «Open Arms», som en tid har vært alene om å operere i det sentrale Middelhavet, vil heretter flytte virksomheten til det vestlige Middelhavet og Gibraltarstredet, som forlengst er blitt hovedinnfallsporten til Europa for båtmigranter. Siden EUs «Operasjon Sophia» i praksis er blokkert av Italia, er det dermed få muligheter til å komme seg til Europa ved hjelp av såkalt havsnød utenfor kysten av Libya. Ankomstene til Italia vil således begrense seg til de få båtene som kommer helt frem for egen maskin.

NGO-en er ikke nådig i sin omtale av den nye italienske migrasjonspolitikken, karakterisert som umenneskelig. Men til Spania pågår trafikken for fullt, og NGO-skipet flytter seg dit menneskestrømmen befinner seg: -I løpet av de neste ukene vil vi slutte oss til redningsarbeidet i Gibraltarstredet og Alboransjøen som skiller Marokko fra Spania, heter det i en pressemelding fra «Open Arms».  Alt  ligger dermed til rette for en ytterligere økning i migranttrafikken til Spania.  Men siden Frankrike stenger grensene, kan oppholdet i Spania ble mer langvarig enn de fleste av dem setter pris på.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler