Færre katalanere vil løsrive seg
Ifølge en offisiell meningsmåling fra den regionale regjeringen, avviser nå 48,8% av innbyggerne løsrivelse fra Spania, mot 41,9% som er for.
Dermed fortsetter støtten til uavhengighet i Catalonia å falle, mens avstanden mellom de som er i for og de som er imot løsrivelse fra Spania øker. Dette er det høyeste tallet som er målt siden juli 2017. Undersøkelsen ble gjennomført mellom 16. september og 7. oktober i år, og er basert på intervjuer med 1500 mennesker. Valgmålingene ble imidlertid utført før dommene fra Høyesterett, som fengslet ni pro-uavhengighetsledere for deres engasjement i prosessen for løsrivelse i 2017.
Resultatene fra juli , viste at 44% var for uavhengighet mens motstanderne ble målt til 48,3%. Gapet mellom de to sidene i juli var således 4,3 prosentpoeng, mens i denne siste undersøkelsen er denne avstanden økt til 6,9 prosentpoeng. Nesten 59% av de spurte sa at Catalonias autonomi er utilstrekkelig, men dette er det laveste tallet på lang tid. Ikke siden 2007 har færre enn 60% av de spurte gitt det svaret. 25,1% sa i denne undersøkelsen at det nåværende nivået av autonomi er tilstrekkelig, det høyeste tallet for dette spørsmålet siden 2017, da 26,4% av de spurte sa det samme. Bare 6,5% av de spurte mente at Catalonia har for mye autonomi.
Ved søndagens nyvalg til Cortes i Madrid, sikret de uavhengige partiene (den katalanske republikanske Venstre, Sammen for Catalonia og den venstre venstresidens CUP) 42,59% av stemmene i regionen, mens de gruppene som er mot løsrivelse fikk 39,85%. Den siste blokken inkluderer så forskjellige politiske partier som det katalanske sosialistpartiet (PSC), det konservative folkepartiet (PP), sentrum-høyre Ciudadanos og høyreorienterte Vox. En Comú Podem, en koalisjon av Catalunya en Comú og Podemos, faller mellom de to blokkene, gitt at den ønsker å få en folkeavstemning om katalansk uavhengighet. Den gruppen fikk 14,18% av stemmene i Catalonia.
AV: TOM BJØRNØ