Ber innbyggerne stålsette seg

Coronavirus-krisen i Spania vil forverres neste uke, og spanjoler må være forberedt på å møte en enda vanskeligere situasjon. Det var meldingen fra den spanske statsministeren Pedro Sánchez til folket i går kveld. ”Dessverre vil antallet diagnostiserte tilfeller øke de kommende dagene. Det verste er fortsatt foran oss, og det presser kapasitetene våre til det ytterste, sier Sánchez. «Den vanskeligste delen gjenstår, og det vil sette helsevesenet vårt på harde prøver.»  Lederen for Sosialistpartiet (PSOE) oppfordret landet til å møte den kommende utfordringen med styrke og enhet. “Vi må være veldig sterke mot slutten av neste uke. Risikoen er overalt, men skadene er konsentrert noen få steder, ”sa Sánchez, med referanse til Madrid-regionen, der 60% av alle dødsfallene har skjedd så langt.

Statsministeren forsvarte beslutningen om å erklære unntakstilstad sist lørdag, og argumenterte for at lockdown i Spania hadde “kjøpt tid” for helsevesenet til å forberede seg på pandemien. Sánchez reflekterte over de siste syv dagene som låst, og sa: “Coronaviruset  er en katastrofe som menneskeheten ikke var forberedt på. Disse syv dagene har forandret oss. Vi ser på alt liv i nærheten av oss som livsfare. Vi har endret hvordan vi ser på naboene våre, som ikke lenger blir sett på som fremmede. Denne krisen får frem det beste i oss. ”

Statsministeren var imidlertid ikke optimistisk med hensyn til tallene, og ga heller ingen sikkerhet med hensyn til krisen i Spania, som har de nest høyeste tallene i Europa etter Italia. ”Vi kjemper mot en fiende som vi blir kjent med litt etter litt. Når vi blir kjent med det, endrer vi hvordan vi kjemper mot det, sa Sánchez. Spania har fulgt råd fra internasjonale eksperter. Vi har brukt strategien fra WHO [World Health Organization] for å vinne den tiden som trengs for å forbedre  helsevesenet vårt, og slik at vitenskapen kan finne en vaksine. ”

Før Sánchez kom med sin tale, var det kritiske røster i flere  spanske byer, men særlig i Madrid,  som kritiserte regjeringens håndtering av krisen. Statsministeren forsvarte imidlertid sin beslutning om gradvis å utføre tiltak før han erklærte nærmest portforbud  14. mars, som effektivt plasserte hele landet i lockdown. «Til enhver tid har vi forsøkt å bruke de mest effektive tiltakene med færrest mulig konsekvenser for samfunnet,» sa han. «Å bevare økonomien og rettighetene våre har definert tiltakene som er innført trinnvis.» På spørsmål om hvem som var ansvarlig for beslutningene som ble tatt i januar, februar og begynnelsen av mars, da spanjoler fortsatte som normalt og  videreførte spredningen av utbruddet, var Sánchez tydelig: “Jeg er statsministeren og påtar meg alt ansvar. Spanjoler vil være de som i fremtiden vil måtte vurdere hva forskjellige administrasjoner har gjort for å forsvare deres helse,» la han til.

På spørsmål om regjeringen hadde vurdert å stoppe all produksjon av ikke-essensielle varer, etter Kinas eksempel, svarte Sánchez: «Spania har tatt de tøffeste tiltakene i verden. Tro meg. Å begrense innbyggerne er et eksepsjonelt alvorlig tiltak i vår kultur,» sa han. Statsministeren forklarte at det ikke var den eneste mulige strategien å sette landet på lockdown, men å unnlate å gjøre det ville vært «uholdbart gitt de enorme kostnadene for tap av  menneskeliv.» Sánchez beskrev borgernes svar på de nye reglene som «eksemplarisk», og berømmet også telekommunikasjonssektoren og andre grunnleggende tjenester for å håndtere den økende etterspørselen. Sánchez  la imidlertid til at lockdown måtte støttes av mer testing. «Det som er viktig nå er å tilby raske tester til det største antallet mennesker,» sa han.

Sánchez kunngjorde også at han jobber for å garantere tilbudet av ansiktsmasker til alle regioner og for å øke nasjonal produksjon. «Ingen i regjeringen min skal prøve å score politiske poeng med noen region. Fienden er viruset. Hvis noen vil krangle, vil vi forsone oss. Hvis noen ønsker å unngå sitt ansvar, vil vi påta oss det, ”sa han. Ingen i den spanske regjeringen har skjult sin bekymring for koronaviruspandemien eller den økonomiske krisen som den har forårsaket. Ministrene er klar over at antall saker kommer til å stige neste uke, men stoler på at beslutningen om å holde millioner av mennesker til hjemmet snart vil dempe frekvensen av infeksjoner. Neste trinn ville være å stanse all ikke-nødvendig produksjon. Ekspertene konsultert av myndighetene har ikke anbefalt å ta det skrittet, men det kan vurderes om Spania ikke ser det forventede fallet i coronavirus-tilfeller.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler