Spekulasjoner omkring Putins nye supervåpen

Det spekuleres i om et nytt russisk supervåpen kan ha vært årsak til eksplosjonsulykken torsdag der flere mistet livet og andre ble skadet. Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEY DRUZHININ / Getty Images

En mystisk eksplosjon i Nord-Russland sist torsdag, som etterlot minst fem døde mennesker og utløste radioaktiv stråling, kan ha involvert et hemmelig, nytt atomdrevet cruisemissil som den russiske presidenten Vladimir Putin i fjor pekte ut som et våpen som ville gjøre NATOs amerikansk-ledede rakettforsvarssystem «ubrukelig.»

Hendelsen fant sted på en militær skytebane i Nyonoksa i Nord-Arkhangelsk-regionen. Russlands forsvarsdepartement sa først at eksplosjonen drepte to mennesker og såret seks, men det statskontrollerte atombyrået Rosatom avslørte senere at eksplosjonen drepte fem av dens arbeidere og såret tre andre. Det var ikke umiddelbart klart om Rosatoms tall var i tillegg til tallene kunngjort av forsvarsdepartementet, eller om det inkluderte departementets tidligere tall.

Rosatom sa at eksplosjonen skjedde mens ingeniører testet «en nukleær isotopkraftkilde» for en rakett. Lokale myndigheter i Severodvinsk i nærheten rapporterte om en kortvarig  økning i strålingsnivået etter eksplosjonen, og publiserte dette raskt på et lokalt administrasjonsnettsted – men fjernet meldingen senere uten noen forklaring.

Data som er sitert av Greenpeace fra Russlands departement for beredskapssituasjoner, viste at strålingsnivået steg 20 ganger over det normale nivået i byen, som ligger omtrent 18 kilometer fra teststedet. Mens det russiske militæret har vært taust om hvilken type rakett som kan ha vært involvert i testen, sa forskningsinstituttet som sysselsatte de fem  forskerne som døde, at  en liten atomreaktor hadde eksplodert under et eksperiment i Det hvite hav.

To amerikanske  kjernefysiske eksperter sa til Reuters fredag ​​at en eksplosjon med flytende rakettdrivstoff ikke ville frigjøre stråling, noe som førte til spekulasjoner om at det kjernefysiske cruisemissilet var involvert. Amerikanske etterretningstjenestemenn sa til New York Times at de tror sprengningen innebar en prototype av et missil Russland kaller 9M730 Buresvestnik. NATO-alliansen har gitt den navnet SSC-X-9 Skyfall.

Under sin tale til nasjonen i 2018 avslørte Putin nyheten om missilet, sammen med andre nye våpen som han mente ville gjøre NATOs USA-ledede rakettforsvarssystem «ubrukelig.» Putin hevdet at den kjernefysisk drevne cruisemissilet hadde en ubegrenset rekkevidde, fløy i høy hastighet og har en manøvrerbarhet som ville tillate det å stikke hull på ethvert missilforsvar. «Det kjernefysiske  cruisemissilet Putin skryter av har faktisk krasjet noen få ganger,» under den nylige testen i Arktis, sa en amerikansk tjenestemann samtidig  til Fox News. «Tenk på miljøpåvirkningen av det,» la tjenestemannen til. 

 Våpenkontrollekspert Jeffrey Lewis twitret fredag ​​»arbeidshypotesen» om at hendelsen var relatert til 9M730 Burevestnik.  Lewis delte også et bilde på Twitter fra Planet Labs som viste Serebryanka, et kjernefysisk drivstoff, i nærheten av missilforsøksstedet. Han fortalte Reuters at teamet hans undersøkte signalene fra det automatiske identifikasjonssystemet fra skip som ligger utenfor kysten, som viste at Serebryanka var plassert i en «eksklusjonssone» som ble satt opp ved kysten en måned før den tilsynelatende mislykkede testen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler