Ikke skole før i september

En gruppe eksperter satt sammen av den spanske barneforeningen mener september er det sannsynlige målet for å få landets barn tilbake på skolene, etter at de brått ble avsluttet i forrige måned på grunn av coronaviruset.   Dette vil bety at de 8,2 millioner elevene som for tiden er innesperret i hjemmene sine under Spanias strenge tiltak, vil oppleve fem måneder uten skole. 

Blant ekspertene som råder regjeringen er en barnepsykiater, en spesialist på smittsomme sykdommer, og eksperter på blant annet pediatrisk etikk og primærhelsetjeneste. «Det ville ikke være forsvarlig å åpne skoler under de nåværende forholdene, og vi kan anta at resten av det pågående skoleåret er tapt,» heter det fra kommisjonen. Epidemiologen fra gruppen, Quique Bassat, forklarer at retur til klasserommet ikke er en prioritet. «De tiltakene vi ser nå vil ikke være asluttet før langt ut i mai, og gitt at dette nesten vil være på slutten av skoleåret, er det enighet om at det ikke er verdt risikoen,» sier han. «Det vil bli forsinket til september.»

Men det vil være avhengig av utviklingen av koronavirusepidemien i Spania, og erfaringene fra  Kina, der barn er tilbake på skolen etter fire måneders isolasjon. Bassat legger til at gruppen ikke har satt en dato, og at det til slutt vil være den spanske regjeringen som bestemmer når skolene skal gjenoppta aktiviteten. José Ramón Repullo, leder for avdeling for helseplanlegging og økonomi fra National Health School, sier: «Rammene for trygg retur til skolen i Spania ville være i september, med masker, gradvis oppmøte, først på videregående, kombinere ansikt til ansikt og virtuelle klasser, og gjøre undervisningstidene på skolene mer fleksible.  Til å begynne med må minimum avstand overholdes, grupper må begrenses til tre eller fire personer, og det vil være mange online klasser og få som er ansikt til ansikt. » Og det er bare hvis alt går bra. «Hvis alt går galt i Kina, vil det føre til global panikk,» sier han.

 En annen av bekymringene til familiene er hvordan de skal klare å komme tilbake til jobb hvis skolene er stengt, og hvis andre familiemedlemmer må ta barna med på skolen. «Dette skal ikke besteforeldrene dine gjøre, og skolene bør vurdere bredere og mer fleksible rutetabeller, slik at foreldre kan hente barna når de er ferdige,» sier Repullo. Han legger også til at skoler må forsterke hygienetiltakene sine, for eksempel håndvask. Lærere «bør være spesielt beskyttet,» legger han til. «Spesielt hvis de har noen form for helsetilstand som gjør dem sårbare.»

Oppfordringene til en oppmykning av «fengslingen» av mindreårige vokser i Spania, særlig på sosiale medier og andre offentlige fora, gitt bekymringene for fysiske og mentale risikoer for ungdommer for innestenging og de brudd på rettighetene det innebærer. Borgermesteren i Barcelona, ​​Ada Colau, publiserte en melding på Facebook som sier at “Situasjonen er uholdbar. Løslat barna våre. ” Madrid-ordfører José Luis Martínez Almeida har gjentatt denne oppfordringen.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler