Fotballforbundet solgte seg til Saudi-Arabia

Den spanske supercupen i fotball skal de tre neste sesongene spilles i Saudi-Arabia. Endringen innebærer også at supercupen skal spilles i januar og ikke på sensommeren som tidligere.

Real Madrids spillere feirer etter å ha vunnet den spanske Super Cup-finalen mellom Real Madrid og Atletico Madrid 12. januar 2020, ved King Abdullah Sports City i den saudiarabiske havnebyen Jeddah. (Foto: GIUSEPPE CACACE/AFP via Getty Images)

Den første ble unnagjort nå i januar. Supercupen avvikles som en turnering der fire lag deltar. Regjerende seriemester Barcelona gikk ut mot Atlético Madrid med 2-3, mens Real Madrid slo Valencia 3-1. I finalen vant Real mot Atlético etter straffespark-konkurranse. Planene om å flytte supercupen til Saudi-Arabia har møtt sterk kritikk.

Den tidligere kvinnelandslagsspilleren Veronica Boquete har kalt avgjørelsen «en seier for penger og business framfor sport». Amnesty frarådet det spanske fotballforbundet å velge Saudi-Arabia som arrangørland allerede da ryktene begynte å gå om avtalen. Amnestys begrunnelse var brudd på menneskerettighetene, blant annet gjennom diskriminering av kvinner, begrensninger i ytringsfriheten og bruken av dødsstraff.

Den spanske regjeringen har også gjort det klart at den ikke kan støtte planene.  – Det skal ikke bli en skammens Supercup. Vi har en avtale med det saudiske forbundet at de også skal ha en kvinneturnering. Vi drar til Saudi-Arabia fordi det er godt for spansk fotball, og det er viktig for oss å bli anerkjent etter som vi ønsker å arrangere VM sammen med Portugal, sa talsmannen Rubiales i fotballforbundet. De har ikke opplyst hva det får ut av avtalen med Saudi-Arabia økonomisk, men deler av overskuddet skal brukes på amatør- og kvinnefotball.

Først i 2017 ble det tillatt for tildekkede kvinner å overvære fotballkamper på stadioner i Saudi-Arabia. Nå vi snakker om penger, de spanske klubbene Barcelona og Real Madrid ligger fortsatt på de to øverste plassene, Manchester United er nummer tre foran Bayern München, Paris Saint-Germain, Manchester City og fjorårets Champion L-vinner Liverpool.

Det er Deloitte som hvert år lager en oversikt over hvilke klubber som har størst inntekter i internasjonal fotball. Det er ikke småpenger vi snakker om. Barcelona på topp tjente 741.1 millioner pund, eller mer enn ni milliarder kroner i 18/19-sesongen. Liverpool kan neste år komme til å avansere ytterligere. Sjansen for å bli med i Champions L. også neste år er allerede sikret. Bronsjevinner United må skjerpe seg om de skal klare å bli blant de fire beste som gir CL-plass i år.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler