Tyskland og Danmark stenger ned

boy in white and black tank top standing beside red top mount refrigerator

Alle butikker i Tyskland med unntak av supermarkeder og apotek vil være stengt frem til januar. I Danmark ser det også ut til å bli en annerledes jul.

Tyskland: Skoler og butikker over hele Tyskland stengte ned tirsdag. Det sendte tyskere i et  stort antall på gata for å rekke den siste julehandelen.   Desember i Tyskland er ofte assosiert med store julemarkeder med bratwurst skyllet ned med gløgg. Men i år er alt annerledes, og koronapandemien har satt en stopper for de tyske juletradisjonene. I går stengte landet helt ned. De nåværende tiltakene mot Covid-19 i Tyskland har ikke fungert tilstrekkelig, kunngjorde forbundskansler Angela Merkel søndag.  Tusenvis var på gata for å redde sin siste julehandel tirsdag i Tyskland.   Dette betyr at julehandelen er avlyst, ettersom alle butikker med unntak av supermarkeder og apotek vil være stengt frem til januar.

Skolene vil også være stengt i samme periode, mens arbeidsgivere vil bli oppfordret til å la ansatte jobbe hjemmefra. Det er også forbudt å drikke alkohol offentlig. Tyskland har allerede vært gjenstand for en delvis nedleggelse i seks uker, der blant annet barer og restauranter er stengt over hele landet. I noen stater har det vært enda strengere begrensninger. Tyskland opplever for tiden betydelig høyere infeksjonsrater enn i november med opptil 29 000 nye infeksjoner per dag. For tiden har 325 000 mennesker i Tyskland virus i kroppen, skriver Flensburg Zeitung. I løpet av sommeren var det kun noen få tusen. Siden begynnelsen av pandemien har 1,3 millioner tyskere fått diagnosen coronavirus, mens 23 100 dødsfall er relatert til virussykdommen.

I Danmark ser det også ut til å bli en annerledes jul. -«Situasjonen rundt koronaen er under utvikling, og den er dessverre veldig alvorlig, sa statsminister  Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag. -«Fra 1. juledag til 3. januar blir Danmark faktisk lagt ned, sier statsministeren.  «-Vi har nå gått inn på risikonivå 4 over hele landet. Dette er det nest høyeste nivået, sier Mette Frederiksen. «- Helsetjenesten er under press. Antall sykehusinnleggelser  i dag er alarmerende høyt. Dette betyr at de ansatte vi er så avhengige av må løpe enda raskere, sa hun og la til at sykefraværstallene med covid-19 blant helsepersonell rundt om i landet også øker. Fra 17. desember stenger alle varehusene. Liberale yrker som frisører og fysioterapeuter stenger 21. desember. Detaljhandelen, med unntak av dagligvarebutikker, supermarkeder og apotek, stenger på julaften.

Storbritannia: Det britiske Helseinstituttet advarte i går statsminister Boris Johnson om ikke å slapppe av på restiksjonene   fordi Covid-19-infeksjonsraten fortsetter å øke over hele landet. De oppfordret statsministeren til å utvise ‘ekstrem forsiktighet’ og spådde at avslappende restriksjoner kunne utløse en tredje bølge av viruset. De fleste områdene forventes å forbli i sine nåværende nivåer – som dikterer hvor strenge lokale koronavirusregler er – etter en gjennomgang. Noen vil rykke opp, og et lite antall kan skifte ned. Dette kommer etter tall  i går som viser at daglige koronavirusinfeksjoner i Storbritannia har økt med 50 prosent igjen, da helsemyndighetene registrerte ytterligere 25161 tilfeller det siste døgnet. Covid-19 dødsfall har også økt 14 prosent den siste uken, med 612 nye ofre rapportert igår onsdag sammenlignet med 533 for en uke siden.

How social distancing can help flatten the curve

Frankrike har registrert 17 615 nye tilfeller av  av coronavirus på 24 timer, meldte helsemyndighetene onsdag kveld. Denne økningen i nye tilfeller (6083 flere enn dagen før) er den sterkeste registrerte i løpet av en dag siden 21. november.  Antall pasienter innlagt på grunn av en COVID-19-infeksjon øker til 25 315 sykehuspasienter tirsdag kveld, 75 flere enn dagen før. I intensivbehandling har antallet COVID-19 pasienter falt til 2850, eller 31 færre senger enn dagen før. Smittetallet  for epidemien i Frankrike ligger nå på 2 409 062 bekreftede tilfeller og 59 361 dødsfall, og 289 nye dødsfall er registrert i løpet av 24 timer på sykehus.

Spania: Med bare noen få dager igjen før jul, ba det spanske helsedepartementet på onsdag   regionale myndigheter om å vurdere enda strengere koronavirusbegrensninger for høytiden hvis epidemiologiske tall fortsetter å bli verre. Men noen regioner har allerede kunngjort nye tiltak, eller sa at disse blir vurdert.  Når det interterritoriale rådet for det nasjonale helsevesenet kommer sammen, vil helsedepartementets tjenestemenn be regionale ledere om å evaluere tiltakene sine på nytt og stramme dem på steder med høy forekomst. Tidligere på onsdag hadde statsminister Pedro Sánchez allerede foreslått i Cortes at i lys av forverrede koronavirusdata kan regjeringen foreslå strengere tiltak enn de som er beskrevet i en juleplan utarbeidet for to uker siden, da infeksjoner og forekomst var i en nedadgående trend.  Planen tenkte på samlinger på opptil 10 personer, kortere portforbud enn den som er på plass, og forseglede regionale grenser som fremdeles ville tillate folk å reise over regioner for å besøke nære venner og familie mellom 23. desember og 6. januar. Noen regioner har allerede justert disse reglene for å begrense mobiliteten ytterligere.

Men nå, med økende forekomst og økning i overføringen, kan den nasjonale planen endres for å gjenspeile den nye situasjonen. Eventuelle endringer vil sannsynligvis påvirke reisedatoer, størrelsen på samlingene, portforbudstider og offentlige arrangementer. I Catalonia sa fungerende premier Pere Aragonès at hans «hender ikke vil riste» hvis det blir nødvendig å gjeninnføre nye restriksjoner etter at regionen hadde kunngjort en gradvis gjenåpningsplan. «Vi må stoppe dette,» sa han inne i det katalanske parlamentet og henviste til en ny økning i sakene. «Vi har det ikke bra, ikke i det hele tatt. Vi trenger å snakke tydelig og ærlig; innbyggerne fortjener å bli behandlet som voksne, ansvarlige mennesker. ”

I Valencia-regionen sa helsedepartementets sjef Ana Barceló at den siste langhelgen har påvirket den nedadgående trenden i infeksjoner de siste fire ukene negativt, og at regionale tjenestemenn vil analysere situasjonen på torsdag for å avgjøre om det er behov for nye restriksjoner. ifølge Europa Press. Barceló sa at «tiltak er aldri permanente.» Valencia-regjeringen har allerede strengere regler enn de nasjonale retningslinjene. Grensene til La Rioja vil forbli forseglet til 15. januar, kunngjorde regionspresident Concha Andreu onsdag. Reise over regionale linjer vil være tillatt fra 23. til 26. desember og fra 30. desember til 2. januar for å besøke nære venner og familiemedlemmer. Og Cantabria vil utvide restriksjonene for gjestfrihet ytterligere 14 dager, med innendørs restauranttjeneste på vent til da. Tiltaket trer i kraft fredag ​​og vil strekke seg frem til 1. januar. I Baskerland har regionspresident Iñigo Urkullu også antydet at juletiltak snart kan strammes inn. Situasjonen vil bli analysert på fredag.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler