Massepermitteringer ryster arbeidsmarkedet

Restriksjonene som er implementert under unntakstilstanden har betydd et alvorlig slag for det spanske arbeidsmarkedet. Helsekrisen forårsaker en flom av midlertidige permitteringer, en prosess kjent på spansk som en ERTE.  Antall arbeidere som hittil har vært utsatt for ERTE i Spania er rundt 1,5 millioner, ifølge informasjon  på data levert av 13 av landets 17 regionale myndigheter og arbeidsdepartementet. Beregningen inkluderer estimater for Madrid, som hittil er hardest rammet av koronaviruskrisen, Murcia, Balearene og Kanariøyene. Spesielt de sistnevnte tre regionene lider under denne krisen gitt turismenes betydning for økonomiene.  Spanias varehusgigant El Corte Inglés har sendt inn ERTE for 25 900 av sine ansatte, gitt at bare supermarkedene og utsalgsstedene for forbruksvarer fortsatt er åpne. Selskapet har lovet å fylle opp de ansattes dagpenger i løpet av ERTE-perioden, slik at de fortsetter å motta 100% av lønnen.  Den svenske møbel- og dekorasjonsgiganten IKEA innleverte tirsdag en ERTE for 83% av sine nesten 8000 ansatte i Spania. Alle butikkene i Spania har vært stengt siden 14. mars, og vil de forbli   til slutten av unntakstilstanden av avblåst. Spanias små og mellomstore bedrifter er også bekymret for virkningen av coronavirus-krisen. I følge en meningsmåling fra det spanske forbundet for små og mellomstore bedrifter (Cepyme), mener 96% av de spurte at de vil bli skadelidende av det pågående utbruddet.

AV.TOM BJØRNØ

Relaterte artikler