Sprer seg raskere enn i Italia

Spania begynte sin andre uke med total lockdown på den verst mulige  måte  mandag. Totalt døde 462 mennesker på grunn av koronavirusutbruddet på bare 24 timer. Det er den største daglige økningen som er sett frem til i dag, og bekrefter en trend som ingen ekspert forventer vil endre seg i løpet av de kommende dagene. «Vi er fremdeles i en fase med vekst, og dette vil fortsatt vare lenge,» forklarer Pere Godoy, president i Sociedad Española de Epidemiología  (SEE).

Antallet dødsfall i Spania forårsaket av den raske spredningen av SARS-CoV-2-viruset mandag nådde 2 182, noe som betyr at Spania bare har brukt tre dager på å doble de 1 000 dødsfallene som ble registrert på fredag. Ikke engang Kina eller Italia – to av de mest rammede landene i verden under denne pandemien – har sett en så rask økning av  omkomne.  Spania ser dessuten en mye større territoriell spredning av epidemien sammenlignet med Italia. I begge tilfeller ble rundt 90% av de første 100 dødsfallene sett i tre regioner. I Italia var disse Lombardia, Emilia-Romana og Veneto. I Spania  Madrid, Baskerland-La Rioja (begge var steder av samme utbrudd) og Aragón.

Mer enn 80% av de 6000 dødsfallene i Italia fortsetter å skje i de samme tre regionene, en prosentandel som i Spania har falt til 65%. Årsaken til dette er at i motsetning til Italia – hvor resten av territoriene fortsatt ser relativt lave antall – har det i Spania vært en rask økning i  en gruppe regioner. Dette gjelder særlig i Catalonia, Castilla y León og Castilla-La Mancha. I mindre grad har denne økningen også blitt sett i Valencia-regionen.  «Det er en gruppe regioner som uten å nå de høyeste  tallene har registrert en betydelig økning i dødsfall den siste uken,» sier Daniel López Acuña, førsteamanuensis ved  Escuela Andaluza de Salud Pública og den tidligere direktøren for krisesituasjoner hos Verdens helseorganisasjon (WHO). “Dette er et fenomen som ikke skjedde i Italia.

Eksperten mener at dette skyldtes det faktum at «i Italia ble mobiliteten redusert mer når de første utbruddene ble oppdaget, mens dette i Spania var veldig høyt selv i dagene før erklæringen om unntakstilstand.»   Selv om eksperter mener at «det fortsatt er tidlig å komme til konklusjoner med støtte i vitenskapelig bevis,» peker Pere Godoy også på timene foran unntakstilstanden. «Jeg tror det var en feil å tillate den store geografiske spredningen som fant sted i dagene før portforbudet ble introdusert, noe som kan ha øket spredningen av viruset.»   En annen faktor som López Acuña peker på er «tilfeller importert fra Italia  var definitivt  i Spania i dagene før oppdagelsen av lokale smittsaker.» Han fortsetter: «Disse var definitivt mer intense og spredte enn de som kunne ha skjedd mellom Kina og Italia, noe som forklarer den nåværende økningen som er observert i disse regionene.»

Joan Ramon Villalbí, medlem og eks-president i det spanske offentlige helse- og helseadministrasjonsorganisasjonen (SESPAS), mener at forskjellene mellom Spania og Italia også har hatt sitt å si. «Det er sannsynlig at Spania som stat er mer integrert i sirkulasjonen av personer enn Italia, hvor det er store forskjeller mellom nord og sør,» sier han. Dette vil for eksempel forklare hvorfor en region med et høyt befolkningsnivå som Sicilia, som har mer enn fem millioner innbyggere, kun har sett tre dødsfall fra coronaviruset til og med søndag. Men det forklarer ikke hvorfor et annet område i Italia, som Toscana, med 3,8 millioner innbyggere, også har sett mye lavere innvirkning. Dette har ført til at ekspertene konkluderer med at årsakene til fenomenet er «en kombinasjon» flere faktorer.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler