Nå er vaksineringen i gang

woman injecting syringe on mans arm

Med en dags forsinkelse ankom de første 350 000 dosene av Pfizer- og BioNTech Covid-19-vaksinene til Spania tirsdag 30. desember, da massevaksinasjonskampanjen startet etter en symbolsk administrering av vaksinen i alle landets regioner på søndag. Containerne med vaksinen ankom med fly tirsdag flyplasser i Madrid, Barcelona, ​​Vitoria, Valencia og Sevilla, hvorfra de ble distribuert til resten av regionene, ifølge en uttalelse fra helsedepartementet. Den spanske hæren vil transportere hetteglassene som skal tildeles Kanariøyene og Balearene, samt Spanias nordafrikanske eksklavebyer Ceuta og Melilla. Noen av regionene startet vaksinasjonskampanjen 30. desember, mens gjorde det på onsdag. Dette første vaksinepartiet skulle ankomme mandag, men leveringen ble forsinket på grunn av logistiske problemer som Pfizer i Belgia har hatt i forbindelse med temperaturkontrollen til viruset. Problemet berørte levering til andre europeiske land så vel som Spania.

I Extremadura bekreftet helsedirektør Ceciliano Franco at vaksinasjonsprogrammet ville bli tilbakestilt etter forsinkelsen, slik at det kunne gjennomføres «i et uhastet tempo,» rapporterer Lucía Tolosa. I Baskerland ble det i mellomtiden distribuert 16 000 doser i åtte lastebiler til et selskap ved navn Bexen Medical i Hernani, Gipuzkoa, som vil lagre dem ved lave temperaturer som er nødvendige for riktig bevaring. Derfra vil de bli sendt på onsdag direkte til boliger og sentre der de vil bli administrert, rapporterer Pedro Gorospe. I Madrid startet  vaksinasjoner onsdag, i 37 eldreboliger og andre omsorgsboliger.   Vaksinen sendes ut fra Pfizer-fabrikken i Puurs, Belgia til distribusjonssentre i hvert land i termiske beholdere med tørris, som holder medisinen på mellom -60 og -80 ° C. Deretter kan boksene åpnes for distribusjon av brettene, som inneholder 975 doser hver. Disse kan oppbevares i fem dager ved temperaturer mellom 2 og 8 ° C. Helsedepartementet planlegger å sende et gjennomsnitt på 350 000 doser til regionene hver mandag, og utelukker nye forsinkelser. I løpet av de neste 12 ukene skal Spania motta 4.591.275 doser av Pfizer-vaksinen, som vil bli brukt til å vaksinere 2.295.638 mennesker. Dette vil dekke den første fasen av vaksinasjonsprogrammet, som inkluderer beboere og ansatte i eldre- og funksjonshemmedes hjem, helsearbeidere og voksne med avhengighet som ikke er i institusjoner.

En tysk meningsmåling som YouGov har utført på oppdrag fra Deutsche Presse-Agentur (DPA), viser at 32 prosent av de spurte ønsker å la seg vaksinere mot koronaviruset så snart som mulig, mens 33 sier de har til hensikt å vaksinere seg, men at de vil vente og se hva slags bivirkninger vaksinen har på dem som vaksinerer seg først. 19 prosent har bestemt seg for at de ikke vil vaksinere seg, men 16 prosent er usikre, skriver Die Zeit. Et klart flertall på 57 prosent er redde for bivirkninger. Kun en tredjedel har ikke slike bekymringer. Folk i Tyskland er mer tilbøyelige til å vaksinere seg mot koronavirsuet enn i Frankrike, hvor flere meningsmålinger viser at mer enn halvparten av de spurte ikke vil la seg vaksinere.  Ifølge en undersøkelse fra Norges forskningsråd, omtalt av NRK , sier 68 prosent at de vil la seg selv og sine nærmeste ta vaksine mot covid-19. Omtrent samme resultat viser en undersøkelse som Respons gjorde for VG nylig, der sju av ti sier at de vil ta vaksinen.

En lege i Mexico er sykehusinnlagt etter å ha fått Pfizer-vaksinen. Sykehusinnleggelsen og de mulige vaksinebivirkningene blir gransket nøye av spesialister. Den 32-årige kvinnen fikk kraftige røde utslett og pusteproblemer etter å ha tatt vaksinen. Etter en halvtime fikk hun krampeanfall, skriver det spanske nyhetsbyrået EFE. Kvinnen har fått diagnosen hjerne- og ryggmargsinflammasjon, skriver NTB. Mexicos helsedepartement opplyser at studiene av vaksinen ikke har vist at den kan forårsake dette.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler