Spansk tiltakspakke på 200 milliarder euro

Statsministeren Pedro Sánchez har kunngjort en tiltakspakke på 200 milliarder euro for å bekjempe det økonomiske tilbakeslaget som følge av koronaviruskrisen. Tiltakene inkluderer utsatte nedbetalinger av lån til banker og finansieringsselskaper, redusert trygdeavgift og la arbeidstakere som trenger å ta vare på pårørende, redusere arbeidsdagen deres med hele 100%. Størrelsen på  denne pakken, som består av offentlige og private midler, tilsvarer 20% av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP). «Dette er ekstraordinære tider som krever ekstraordinære tiltak,» sa Sánchez  etter kabinettmøtet som godkjente den økonomiske støtten mot virkningene av coronaviruset, som allerede har smittet mer enn 14 000 mennesker i Spania og forårsaket mer enn 1400 dødsfall.

Av fondet på 200 milliarder euro er halvparten av pengene bundet til en offentlig garantiordning for å sikre likviditet for krevende virksomheter. Ytterligere 17 milliarder euro er øremerket til å støtte gruppene som mest sannsynlig vil lide av effekten av pandemien. “Resten vil være private ressurser. Det vil være den største mobiliseringen av ressurser i Spanias hele demokratiske historie, sier  Sánchez. Hundretusener av arbeidere står overfor midlertidige permitteringer som et resultat av stans i økonomisk aktivitet etter at landet gikk i lockdown lørdag for en uke siden. De fleste detaljhandelsbedrifter har stengt og utenlandske statsborgere blir sendt hjem etter at spanske myndigheter beordret folk til å holde seg hjemme.

Av fondet på 200 milliarder euro er halvparten av pengene bundet til en offentlig garantiordning for å sikre likviditet for krevende virksomheter. Ytterligere 17 milliarder euro er øremerket til å støtte gruppene som mest sannsynlig vil lide av effekten av pandemien. “Resten vil være private ressurser. Det vil være den største mobiliseringen av ressurser i Spanias hele demokratiske historie, sier  Sánchez. Hundretusener av arbeidere står overfor midlertidige permitteringer som et resultat av stans i økonomisk aktivitet etter at landet gikk i lockdown lørdag for en uke siden. De fleste detaljhandelsbedrifter har stengt og utenlandske statsborgere blir sendt hjem etter at spanske myndigheter beordret folk til å holde seg hjemme.

«Det er fortsatt dager igjen før vi ser toppen av smittekurven,» sa Sánchez og oppfordret til samarbeid mellom innbyggerne. «Vi må flate kurven og få den til å snu.» De spanske helsemyndighetene bekreftet igår, lørdag, nesten 4000 nye koronavirusinfeksjoner og 288 dødsfall på bare 24 timer. Noen av tiltakene som er oppført i det 45-siders dekret inkluderer muligheten for å utsette pantebetalinger på primærboliger for ansatte som mister jobben, samt selvstendig næringsdrivende som opprettholder dramatiske inntektstap på grunn av krisen i coronavirus.  

Hjelpepakken dreier seg om fire hovedretningslinjer: å lette forholdene for de midlertidige kollektive permitteringene (kjent som ERTE-er i Spania), støtte arbeidere og virksomheter som er berørt av nedgangen i aktivitet, garantere likviditet for bedrifter og støtte forskning for å finne en vaksine mot coronavirus. Pantemoratoriet vil vare mellom en og tre måneder. Sánchez sa at regjeringen også vil garantere likviditet for risikofylte bedrifter. «Regjeringen vil gi nødvendig likviditet. Vi lager en linje med offentlige garantier på opptil 100 milliarder euro, ”sa han. Utkastet vurderer også å løfte krav om sosial trygghet for små og mellomstore bedrifter som ikke permitterer arbeidstakere, og justere bidragene til Social Securidad gitt av selvstendig næringsdrivende som har inntekter som stuper på grunn av krisen. Tiltakene retter seg også mot selvstendig næringsdrivende og små bedrifter, som kan opprettholde betydelige tap. «Vi vil jobbe for å la de selvstendig næringsdrivende få et tilskudd hvis de blir berørt,» sa Sánchez, som ba arbeidsgivere om ikke å permittere arbeidstakere. En bevilgning på € 30 millioner vil også bli gjort for å styrke «vitenskapelig forskning for å utvikle en vaksine og en kur mot Covid-19.» Mottakerne av disse midlene er det statlige vitenskapelige forskningsrådet CSIC og forskningsinstituttet Carlos III.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler