Norwegian sier opp 1200 i Spania

flying plane on sky

Det norske flyselskapet vil stenge tre baser og fullstendig avskaffe sine langdistanseruter fra Spania etter å ha permittert 85% av arbeidsstyrken

Bankene har vært de første til å ta steget, men sannheten er at ERE-kaskaden som forventes i Spania, ikke bare vil spyle over i finanssektoren. Samme mandag har Norwegian formidlet sine ansatte intensjonen om å iverksette en kollektiv oppsigelsesprosedyre de neste dagene som i utgangspunktet vil påvirke 1191 arbeidstakere dvs  85% av flyselskapets arbeidsstyrke i Spania. Kuttet vil innebære et endelig opphør av selskapets langdistanseoperasjoner fra Barcelona-El Prat flyplass. Norwegian har vært et av flyselskapene som har satset mest på billige transatlantiske flyreiser, en vanskelig modell å opprettholde økonomisk ettersom pandemien har betydd  prikken over i’en. Flyselskapet vil også merkbart redusere kortdistansesatsingen.

Dette  kuttet vil også føre til stenging av tre av selskapets fem baser i Spania. Dermed ville Barcelona, ​​Gran Canaria og Tenerife sør være stengt, og kun Malaga og Alicante  fortsatt vil være i drift. De vil imidlertid kun ha ett fly hver. Fagforeningene, som sammen med selskapet vil definere det endelige kuttantallet de neste dagene, har kritisert at Norwegian foretar denne justeringen i Spania mens de satser på land som Danmark og Finland. I følge Sepla og USO har selskapet startet pilotvalgprosesser i disse landene.  Selskapet har på sin side forklart at ERE er en konsekvens av opphør av selskapets langdistansedrift. «Dette er en omstillingsprosess som Norwegian har utført i hvert eneste av markedene der selskapet allerede hadde virksomhet: Norden, Storbritannia, USA, Italia og Frankrike,» forklarte selskapet.

Norwegian, som planlegger å gjenoppta driften ved basene i Alicante og Malaga når begrensningene  avtar, vurderer at det i 2022 vil trenge 215 ekstra besetningsmedlemmer i Spania og vil ha tre fly i hver av sine to baser.  Beskjedne tall som viser hvilken delikat økonomiske situasjon det norske flyselskapet er i. Selskapet søkte konkurs i Norge i slutten av fjoråret etter å ha blitt reddet for andre gang av den norske regjeringen. Det gjorde det også for noen av datterselskapene i Spania, hvor det mistet mer enn 80% av trafikken mellom januar og oktober. Med disse utsiktene vil selskapet bare opprettholde faste baser i Spania og Skandinavia.

«Dette er enda viktigere, hvis mulig, hvis man tar i betraktning at Norwegian har vært uten aktivitet i Spania i mer enn et år,» forklarte selskapet mandag. Selskapet, som avsluttet  2019 med en flåte på 156 fly -37 Boeing 787 Dreamliner for langdistanseruter og 119 Boeing 737 for kortdistansefly, planlegger å avslutte 2021 med kun 50 fly. Det er bare et bevis på hvilken innvirkning pandemien har hatt på selskapet, som tvang Norwegian til å implementere en ERTE i mars 2020 på grunn av «force majeure» på sine spanske baser som fortsatt er der i dag. Selskapet planlegger å starte konsultasjoner med fagforeningene denne uken for å bestemme det endelige ERE-tallet. Forhandlingene vil vare i en måned. Norwegian er den første store ERE som trekkes ut i den spanske luftsektoren, et av de største ofrene for koronaviruspandemien og de begrensninger som regjeringen pålegger mobilitet. Ifølge data fra AENA falt flytrafikken med 80% i løpet av første kvartal i år sammenlignet med samme periode i 2020.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler