Spania vil sikre britene etter Brexit

Statsminister Pedro Sánchez foreslår flere tiltak for å gjøre det lettere for briter som bor i Spania hvis Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

Den spanske regjeringen vil arbeide for å gjøre det lettere for britiske innbyggere i Spania, også de som ikke har et fast bosted, i tilfelle en «hard Brexit».

Madrid planlegger å tilby nye oppholdstillatelser til rundt 400.000 britiske statsborgere dersom landet deres «krasjer» ut av EU uten en avtale om det fremtidige forholdet. Dette er et av de mest fremtredende tiltakene i en beredskapsplan og som statsminister Pedro Sánchez  kunngjorde onsdag under Kongressens siste plenarmøte.

Alle beslutninger som forlenger den nåværende statusen som britiske borgere og bedrifter i Spania har, er gjort under forutsetning av at Storbritannia vil gjenspeile tilsvarende tiltak for spanske innbyggere i Storbritannia. Etter å ha blitt grønt lys av regjeringen, vil dekretet straks bli sendt til parlamentet for godkjenning.

Selv om det er mindre kontroversielle tiltak som borgerrettigheter, er det i dekretets tekst også nevnt mer komplekse problemer, for eksempel hva som vil skje med Iberia-fly mellom EU-byer hvis flyselskapets morselskap, IAG, ikke lenger er betraktet som en virksomhet i et EU-land. Når det gjelder britiske innbyggere i Spania, må de søke om  identitetskort før januar 2021 for å bevise sin status som juridisk bosted.

For de som allerede har permanent bosted, vil «prosessen være nesten automatisk.» For de andre vil det være flere skritt å ta. Regjeringen anslår at rundt 400.000 mennesker vil motta nye dokumenter, på toppen av de ca. 300.000  som allerede er registrert. Dekretet understreker også behovet for å garantere rettighetene til briter som arbeider i Spania. Regjeringen håper at det samme vil være tilfelle for de ca. 9000 spanske arbeidstakere som bor i Campo de Gibraltar og krysser inn i enklaven hver dag.

Konsernsjefen sier at noen fordeler for britiske arbeidere i Spania «er underlagt en tilsvarende behandling for spanske grensearbeidere.» På handelsfronten kan noen nye tollregler innføres noen dager før Storbritannias utgang for å forhindre en plutselig opphopning av arbeid dersom det ikke blir noen avtale, og britiske produkter blir automatisk varer som fra tredjeland som er underlagt tollplikter og papirarbeid.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler