Varsler utvidet unntakstilstand

Spanias transportminister José Luis Ábalos sa mandag morgen at den unntakstilstanden som ble innført av regjeringen på lørdag, ville «vare mer enn de 15 dagene» den opprinnelig ble opprettet for.

Soldater fra det spanske militærets beredskapsenhet patruljerer Madrids gater. (Foto: Europa Press News/Europa Press via Getty Images)

I en tale til det statlige radionettverket RNE, forklarte statsråden at to uker ikke ville være nok til at Spania kunne «vinne kampen» mot SARS-CoV-2-coronaviruset, som hittil har kostet 294 menneskeliv i Spania og forårsaket mer enn 7 900 smittede.

Madrid-regjeringen kunngjorde mandag at de mener at et fall i antall nye smittede først vil begynne i regionen etter rundt 10 dager, innen 25. eller 26. mars, mens antallet utskrivninger av pasienter vil begynne å overstige antallet av nye innleggelser rundt 15. april.

På den andre hele dagen av Spanias totale innestengning av sine innbyggere, der disse bare er tillatt å forlate husene sine for å kjøpe mat eller reise til sitt arbeidssted, blant andre unntak, sa ordføreren i Madrid, José Luis Martínez-Almeida, at det lokale politiet ville være på hovedstadens gater for å sikre at innbyggerne respekterte unntakslovene som nå gjelder. «I går ble det ilagt 199 bøter for folk som var ute på gaten når de ikke skulle være det», sa Madrid-ordføreren. Det var til og med en arrestasjon.

I en tale på den statlige TV-kanalen TVE, ba ordføreren selskaper om å hjelpe ansatte å jobbe hjemmefra i et forsøk på å begrense nye smittetilfeller i hovedstaden som har blitt spesielt hardt rammet av coronavirus-pandemien.

I Madrid har de lokale myndighetene valgt å frafalle alle parkeringsavgifter i byens gater. Inntil nå hadde suspensjonen bare anvendelse på områdene rundt sykehusene. I en tale på TVE mandag forsøkte finansminister María Jesús Montero å forsikre den spanske offentligheten om at det ikke var mangel på grunnleggende varer og matvarer for å håndtere krisen.

«Men helsedepartementet må være forberedt på å tildele ressursene der de er nødvendige, og når de er nødvendige», sa hun. Den sentrale regjeringen har utstrakte makter under alarmstatus som vil gi den blant andre tiltak til å overta næringer eller virksomheter der det er nødvendig for å sikre tilførsel av essensielle gjenstander.

På mandag skal innenriksminister Fernando Grande Marlaska føre tilsyn med det første møtet i statskomiteen for koordinering av sivil beskyttelse, som vil involvere deltakelse i alle Spanias 17 regioner og vil være ansvarlig for å koordinere svaret på coronavirus-krisen. «Koordinering mellom regjeringen og hele regioner og administrasjoner er av vital betydning», sa ministeren søndag kveld på en pressekonferanse. «Det er viktig på det nåværende tidspunktet å være så effektiv som mulig.»

På søndag trakk regjeringen tilbake sin opprinnelige plan om å la frisører holde åpent. Omgjøringen kom på forespørsel fra regionale ledere over hele Spania, etter at statsministeren holdt en videokonferanse med alle de 17 lederne på søndag. Tjenesten vil bare være tilgjengelig i folks hjem, og tilbys for de mest utsatte medlemmene i samfunnet av hensyn til hygiene. Dette var grunnen til at nedleggelsen av frisører først ble utelatt fra sentralregjeringens tiltak.

Søndag kom det frem at visepremieren for den katalanske regionregjeringen, Pere Aragonès, hadde testet positivt for coronaviruset. Den katalanske republikanske Venstre-politikeren er den siste av høyprofilerte politikere som er bekreftet å ha blitt smittet, etter at likestillingsminister Irene Montero og til og med den spanske statsministerens kone, Begoña Gómez, testet positivt for SARS-CoV-2.

Søndag kveld var det nok en gang applaus fra balkongene mange steder i Spania, til støtte for helsepersonellet som arbeider for å bekjempe coronavirusepidemien.  Dette var en gjentagelse av et initiativ organisert via sosiale medier og meldingstjenester som WhatsApp lørdag kveld, da innbyggerne gikk på balkongene sine klokka 22 for å applaudere de som jobber for å bekjempe pandemien. Søndag kveld ble dette markert klokken 20 for å la barn delta. Meldinger på sosiale medier oppmuntrer folk om å gjenta gesten hver dag.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler