Må vaksinere seg for å få lov til å sove

empty white and gray bed set

Hjemløse i Berlin må forholde seg til de sanitære restriksjonene som gjelder for offentlig transport for å kunne sove i hovedstadens t-bane. Ved ikke å kunne bevise en 3G-status (for akronymet geimpft, genesen, getestet, som på norsk betyr vaksinert, helbredet eller med negativ test), vil inspektørene til transportselskapet BVG kunne utvise dem fra plattformene.

Onsdag ble de sanitære restriksjonene som hindrer bruk av offentlig transport til de som ikke er vaksinert eller har en positiv test for dagen utvidet. Forbudene gjelder også t-bane- og pendeltogplattformene i den tyske hovedstaden. Med temperaturer rundt frysepunktet på dagtid, er t-banen et av få tilfluktssteder som hjemløse og tiggere kan få tilgang til om natten. Nyheten utløste en bølge av kritikk mot Berlin-regjeringen, bestående av sosialdemokrater, grønne og reformister. Til tross for de påfølgende oppfordringene til å vaksinere seg fra den forrige Merkel-regjeringen, så vel som den nåværende Scholz-regjeringen, er andelen personer som er fullvaksinert fortsatt under 70 prosent, lavere enn i andre europeiske land.

Både den konservative blokken av den tidligere kansleren og Scholz’ koalisjonspartier hadde hevdet at vaksinen alltid ville være frivillig i Tyskland. Men «alltid» er lang tid. I går godkjente underhuset i det tyske parlamentet (Forbundsdagen) obligatorisk vaksinasjon for helsearbeidere og sykehjem, som har frist til mars neste år med å fremvise tilsvarende pass. 571   stemte for lovforslaget fremmet av partiene i regjeringskoalisjonen til Olaf Scholz – sosialdemokrater, grønne og liberale – mens 80 stemte mot og 38 avsto. Personale som jobber i sentre med «sårbare mennesker», som klinikker, legekontorer og sykehjem, vil ha frist til 15. mars neste år på seg til å bevise at de er vaksinert eller at de er helbredet for en «infeksjon». Tilsynet med tiltaket forblir i hendene på arbeidsgiveren, som i tilfelle ikke har tilsvarende sertifikat innen den planlagte datoen, må informere det lokale helsekontoret og forby den aktuelle arbeidstakeren å få tilgang til jobben.

For øyeblikket er det forstått at den fullstendige vaksinasjonsplanen tilsvarer to doser, selv om det er mulig at det i fremtiden vil være nødvendig å også ha mottatt boosteren. Lovforslaget som ble godkjent  av Forbundsdagen vil også tillate at doser, for å fremskynde vaksinasjonskampanjen, kan leveres på apotek og også av tannleger og veterinærer som oppfyller visse krav, i en begrenset periode. Sammen med dette prosjektet jobber den nye regjeringen allerede med et juridisk rammeverk for innføring av obligatorisk vaksine for alle, med mål om å ha den klar til å gå inn i parlamentsbehandlingen innen februar. 

Relaterte artikler