Hva er bekkenbunnen?

Bekkenbunnen er undersiden av kjerneområdet. Det er en muskelgruppe som gir støtte og demping til bekkenets indre organer (blære, livmor og rektum).

Treningen til denne muskelgruppen er like viktig som resten av kroppen, da det går ut på basen, magemusklene … Hvis det ikke er sterkt nok kan det føre til sykdommer eller tilknyttende lidelser.  

Hva er de vanligste dysfunksjonene? 

Mange er kjent med urinkontinens hos kvinner, vanligvis i postmenopausale aldre, men er mer vanlig hos unge kvinner og idrettsutøvere på grunn av den høye effekten som oppstår ved fysisk aktivitet (slik som løping, crossfit …)

Seksuelle dysfunksjoner som vaginisme, anorgasmia, dyspareuni (smerter under samleie). Ikke bare med kvinner, men med menn også. I idrett, spesielt sykling er det svært vanlig med erektil dysfunksjon hos unge menn på grunn av kompresjon av nerven pudendus forårsaket av sykkelsetet. I tillegg til andre problemer som for tidlig utløsning, nummenhet i underlivet…

Graviditet er en annen situasjon hvor bekkenbunnen endrer seg. Forberedelse til fødsel, kroppsbevissthet i dette området, forberedelsen av muskulaturen for levering og etter forbedringen er viktig for å unngå andre problemer (episiotomies, tårer, smertefulle arr…), pluss prostatitt, prolaps, fekal inkontinens…

Hvordan styrke bekkenbunnen?

Fysioterapi som spesialiserer seg til bekkenbunnen inneholder og er involvert i å forebygge og rehabilitering av dysfunksjonene av bekkenbunnen. 

Kroppsbevisstheten i dette området vil hjelpe oss til å ha bedre kontroll og muskel styrke i muskulaturen. En sterk bekkenbunn vil hjelpe oss og hindre mulige og fremtidige dysfunksjoner og å forbedre de som allerede eksisterer. 

Relaterte artikler