Under 50 pr 100.000

3 women in white and teal dresses standing on white sand during daytime

Spania har nå «lav risiko» på grunn av koronaviruset. I følge de siste tallene, som ble offentliggjort torsdag kveld, har det 14 dager lange kumulative antallet saker per 100 000 innbyggere falt til 48,92. Dette er første gang siden 28. juli 2020 at forekomsten har sunket under 50 tilfeller, terskelen for en lavrisikosituasjon, ifølge Spanias varslingssystem for koronavirus.

Fallet i smitte kombinert med sykehusbelegg som også regnes som «lave» har satt Spania i en situasjon som ligner på det som ble sett etter den strenge lock-down våren 2020. Landet oppdager nå færre koronavirus -tilfeller enn de fleste europeiske land. Dette til tross for at det er minimale restriksjoner på sosial aktivitet.

Spanias regioner, som har ansvaret for sine helsevesen, koronavirusbegrensninger og vaksinasjonsdrev, går stadig mer mot den såkalte nye normaliteten . De strengeste tiltakene som nedleggelse av nattesteder og begrensninger på kapasitet og åpningstider blir opphevet, men dette har ennå ikke ført til en økning i sakene. De fleste eksperter er enige om at Spania, med en ny mutasjon av viruset, har lagt bak seg det verste av pandemien . De oppfordrer imidlertid publikum til ikke å senke vakta og at det epidemiologiske overvåkingssystemet styrkes slik at det raskt kan løse eventuelle utbrudd av koronavirus.

Forekomsten på 50 tilfeller per 100 000 innbyggere er mer en psykologisk milepæl enn praktisk. Ingenting vil forandre seg i Spania bare fordi det har nådd dette målet. Men den setter den epidemiologiske kurven på sporet til å falle under 25 tilfeller per 100 000 innbyggere – terskelen det vitenskapelige samfunnet anser for å indikere at spredningen av viruset er under kontroll. Alberto Infante, emeritusprofessor i internasjonal helse ved National Health School ved Carlos III Health Institute, definerer situasjonen som «et øyeblikk av optimisme med forsiktighet.» «Vi har en lav forekomst, men dette skjuler de enorme forskjellene mellom regioner og aldersgrupper,» sier han.

Den nordvestlige regionen Galicia har for eksempel en forekomst på 19, mot 79 i Cantabria og rundt 75 i Catalonia og Aragón. Pandemien er ikke over, advarer Daniel López-Acuña, den tidligere nødssjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO): “Den gjennomsnittlige forekomsten på 50 er ikke et magisk tall eller et trygt tall å strebe etter. Viruset forblir aktivt, og vi kan ikke påskynde avslapningen av restriksjoner, spesielt på skoler. ” Det 14 dager lange kumulative antallet tilfeller per 100 000 innbyggere blant spanske barn under 12 år, den eneste aldersgruppen som ingen vaksine er godkjent for, er 82.

Regionene haster imidlertid med å oppheve restriksjoner på koronaviruset. Utenfor skolene er det få tiltak utover bruk av ansiktsmasker i lukkede rom, anbefalingen om ventilasjon innendørs og regler for sosial distansering. Catalonia kunngjorde denne uken at universitetene vil gå tilbake til 100% personlige klasser og at nattestedene vil åpne igjen på fredag. Gjester må imidlertid fremvise et Covid-sertifikat som bekrefter at de enten har hatt Covid-19 de siste seks månedene, testet negativt for koronaviruset via en PCR-test eller er vaksinert. Dette tiltaket må fortsatt godkjennes av den katalanske høyesterett. Balearene vil også fortsette nattelivet på fredag. Et Covid -sertifikat vil også være nødvendig for å komme inn på disse stedene.

Frem til nå var disse to regionene de eneste som ikke hadde tillatt nattklubber å åpne igjen. Madrid har i mellomtiden opphevet alle kapasitetsbegrensninger på mat- og underholdningssektoren , mens i Spanias Baskerland kan utendørs stadioner nå åpne for full kapasitet (innendørs idrettssentre som basketballstadioner forblir på 80% kapasitet). Helsesjefen i Andalucía, Jesús Aguirre, sa tirsdag at begrensninger på kapasitet og åpningstider forventes å bli opphevet i rundt to tredjedeler av den sørlige regionen på fredag.  

Eksperter ser nøye på situasjonen på spanske sykehus. Ettersom det store flertallet av befolkningen er fullstendig vaksinert mot Covid-19, vil antallet koronavirus-tilfeller i enhver ny bølge av infeksjoner eller mulig utbrudd ikke være like viktig som presset på helsevesenet. Dette presset har blitt mindre siden august. Torsdag var det 2.088 mennesker innlagt på sykehus med Covid-19, hvorav 551 lå på intensivavdelinger (ICU). Dette er svært lave tall med tanke på at mer enn 30 000 mennesker ble innlagt på sykehus i januar under den tredje koronavirusbølgen. Noen eksperter er imidlertid bekymret for at den potensielle konvergensen av andre luftveisvirus mellom høst og vinter kan sette helsevesenet under større press .

 Kilde: Elpais.com

Relaterte artikler