Verdens største mobiltelefonmesse er avlyst

«Et tilfelle av force majeure.» Det var argumentet som ble brukt av GSMA, bransjegruppen som arrangerer Barcelonas Mobile World Congress (MWC), etter kansellering av utstillingsvinduet for teknisk innovasjon, på grunn av serien med kanselleringer av store firmaer over frykten relatert til det nye coronaviruset, offisielt kalt Covid-19 av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Foto: PAU BARRENA/AFP via Getty Images

Avgjørelsen om ikke å gå videre med den viktigste telefoni-messen i verden, som skulle holdes mellom 24. og 27. februar i den katalanske hovedstaden, kan føre til en rekke krav fra selskaper som planla å delta.  – Det har vært umulig å arrangere denne hendelsen på grunn av force majeure, forklarte generaldirektøren for GSMA, Mats Granryd, på en pressekonferanse i Barcelona torsdag 13. februar. I kjølvannet av beslutningen om å avlyse vil GSMA prøve å redusere kostnadene for kompensasjonen den vil måtte betale ut for et arrangement som tiltrekker 2800 selskaper og som genererer inntekter for byen Barcelona på nesten  500 millioner euro. Granryd sa at til tross for at Barcelona er forberedt på å takle en helseutfordring som coronaviruset, var det «mange uttalelser fra det europeiske senter for sykdommer samt fra andre institusjoner» som støttet GSMAs beslutning. Ved å påberope seg  «force majeure»  kan GSMA forsøke å minimere kompensasjonen den vil måtte betale ut.

Presidenten for Fira konferansesenter, der MWC skulle finne sted, sa torsdag at «verken Barcelona, ​​Catalonia eller Spania» befinner seg i risikosonen for coronavirus, som har sin opprinnelse i den kinesiske byen Wuhan. Dette argumentet har blitt gjentatt av politiske myndigheter og helsemyndigheter i løpet av hele uken. Arrangørene vurderte å kansellere  fra begynnelsen av uken, da store firmaer inkludert LG, Cisco, Intel, Facebook og McAfee begynte å trekke ut.  De siste dagene var det flere forskjellige alternativer på bordet for GSMA, inkludert reduksjon av størrelsen på messen eller utsettelsen av den. Organisasjonssjefen for MWC, John Hoffman, forklarte torsdag at det opprinnelig var planlagt et mindre format. «Men utstillerne våre fortalte oss at de ikke ville komme,» sa han.

Når det gjelder utsetting av den årlige hendelsen, sa han at det var «umulig å vite når denne situasjonen ville konkludere,» med henvisning til den pågående epidemien, som innen onsdag ble rapportert å ha drept nesten 1400 mennesker og smittet rundt 60.000. De økonomiske konsekvensene av beslutningen om å avlyse årets MWC vil komme på millioner av euro for en messe som var ventet å tiltrekke mer enn 100 000 mennesker fra 2800 selskaper. Arrangører av MWC anslår at messen bringer rundt 492 millioner euro til byen Barcelona gjennom hotellreservasjoner, restaurantmåltider, drosjeturer, eventpersonell og mer. I fjor skapte MWC 13.000 midlertidige jobber.

De økonomiske tapene fra suspensjonen av Mobile World Congress utgjør allerede  millioner av euro. Men hvem skal kompensere de berørte parter? Juridiske eksperter konkluderer med at nøkkelen vil være å avgjøre om kanselleringen av tech-messen skyldes “force majeure” – dvs. det pågående utbruddet av det nye coronavirus. Her vil nok rettssaker  måtte følge.

Arrangørene av arrangementet sa onsdag at kanselleringen skyldtes den «globale frykten» for viruset. Selv om det er sant at Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært en internasjonal krise på grunn av epidemien, har organisasjonen frarådet begrensninger i bevegelsen av mennesker eller varer utenfor Kina. I Spania er det ikke iverksatt noen eksepsjonelle tiltak gitt at det kun er blitt påvist to tilfeller så langt (begge importert) og ingen smitte har skjedd på spansk territorium.

Helseminister Salvador Illa gjentok onsdag at det ikke var noen folkehelsegrunnlag for avlysningen av noen begivenhet i Spania. De store selskapene som først kunngjorde at de ikke ville delta, vil ha flest problemer med å komme med krav, sier ekspertene. Situasjonen vil imidlertid være annerledes for de selskapene som planla å delta eller ville være involvert på noen annen måte. I siste instans blir de nødt til å henvende seg til forsikringsselskapene sine, men forsikringene angir vanligvis en rekke unntak, inkludert force majeure. De involverte selskapene har allerede begynt å be om rapporter som gir detaljerte handlingsrom. Dette er for eksempel tilfelle for noen av hotellkjedene som vil bli berørt av kanselleringen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler