Globale matvarepriser «til himmels»

vegetable stand photo

Matvareprisene på verdensbasis har nådd sine høyeste nivåer. I følge FNs mat- og jordbruksorganisasjon  (FAO) nådde matprisindeksen et høydepunkt på 10 år i forrige måned, noe som gjenspeiler de økte prisene rundt om i verden.

FAOs matprisindeks nådde 130 poeng i september. Dette nivået har ikke blitt sett siden 2011, og det representerer en økning på 32,8 prosent siden september 2020. I USA hoppet storfekjøttprisene 12,2 prosent det siste året mens kostnaden for bacon økte med 17 prosent. Kjøtt, fjærfe, fisk og egg selges også med åtte prosent økning.  Det er noen alvorlige logistikkproblemer i leverandørkjeden som påvirker frakt- og transporttider som øker kostnadene. Mangel på arbeidskraft og stigende lønn har også delvis skylden.

Klima spiller også en rolle. For eksempel påvirker varmt og tørt vær i Nord -Amerika og frost og tørke i Brasil matproduksjonen. Energikrisen truer også innhøstingen i Kina og kan øke kostnadene over hele verden. Matvareprisene vil fortsette å stige de neste månedene, og  alvorlighetsgraden på lang sikt vil avhenge av omfanget av tilbakeslag i noen land, og hvor raskt forsyningskjeden kan ta seg opp igjen etter forstyrrelser.  Abdolreza Abbassian, økonom ved FAO, sier at det er kombinasjonen av ting som begynner å bli veldig bekymringsfullt.

 De stigende matvareprisene verden over skyldes mangel på forsyninger og økende etterspørsel etter  blant annet hvete og palmer. FAO-indeksen, som sporer månedlige endringer i dagligvare i dagligvare, har vist et 41-prosenthopp for hvete siden i fjor. Prisindeksen for vegetabilsk olje økte også med 1,7 prosent den siste måneden, noe som representerer en økning på 60 prosent fra år til år forårsaket av økende palmeoljepriser, som nådde et høyde på 10 år på grunn av mangel på arbeidskraft og økende etterspørsel etter produktene. Den globale sukkerprisen er opp med 53,5 prosent på årsbasis, noe som kan tilskrives dårlig vær og økte etanolpriser i Brasil-den største sukkereksportøren i verden. Verdensomspennende meieripriser er også opp om lag 15 prosent fra år til år, med en oppgang drevet av den globale importetterspørselen og sesongfaktorer i Europa og Oseania. Etterspørselen etter smør er spesielt stor. Kostnaden for kjøtt  har en økning på 26,3 prosent fra året før.

Kilder: DailyMail.co.uk – Bloomberg.com – OxfordBusinessGroup.com -CNBC.com- Reuters.com

Relaterte artikler