Kjøttskam

Skam over å spise kjøtt på grunn av klimagasser.

FNs tidligere klimasjef Christiana Figueres (Costa Rica) vil at kjøttspisere skal behandles som røykere: – Vil de spise kjøtt, får de gjøre det utenfor restauranten.

Christiana Figueres kom med utspillet under en paneldebatt om fremtidens matforsyning på teknikkonferansen Websummit i Lisboa. – Jeg liker å tenke utradisjonelt. Hva om restauranter om 10–15 år begynte å behandle kjøttspisere på samme måte som røykerne behandles? Vil de spise kjøtt, får de gjøre det utenfor restauranten, her inne spiser vi ikke kjøtt, sa hun ifølge SVT. Figueres var som FNs klimasjef ansvarlig for å forhandle frem Parisavtalen.

Kjøttproduksjon har lenge vært anklaget av klimabevegelsen for å være en av de største synderne når det gjelder utslipp av såkalte klimagasser. Under debatten diskuterte man også matsvinnet som et av de største problemene innen matforsyning. Robert Opp, fra FN-organisasjonen World Food Program, nikker anerkjennende til Christiana Figueres ideer, og trekker også frem matsvinn som et av de største problemene i matforsyningen.

– En tredjedel av verdens mat blir kastet, dette gjelder både de velstående og i den tredje verden. Det er utrolig sløsing med mat. Forbrukeratferd må endres, sier Robert Opp. Christiana Figueres fyller inn og sier at maten som kastes må bringes tilbake til jordsmonnet. – Dårlig jord må gjøres produktiv igjen. Restmat er en utmerket organisk gjødsel og må settes tilbake i jorden.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler