Historen om Valentinsdag

Valentinsdagen

Hvert år er 14. februar merkedagen for romantisk oppmerksomhet. Men slik har det ikke alltid vært. Her er den nesten 1800 år gamle historien.

Valentinsdag, på spansk  “Día de San Valentín” og på engelsk St. Valentine’s Day. Hver 14. februar feires denne dagen i mange deler av verden, da kjærligheten står i sentrum og romantiske scener følger hverandre på hvert hjørne av planeten. Elskerne lager gaver til partnerne sine, den elskede personen blir bedt om ekteskap og de sosiale nettverkene er fylt med uttrykk for kjærlighet og også memes (videoer, bilder, uttrykk) rundt Valentinsdagen, noen av dem veldig fantasifulle og morsomme.

Dette er en dag som markeres både i verdslig og kirkelig sammenheng. Ved kalenderrevisjonen i 1969 ble St. Valentins dag fjernet fra den katolske kirkes universelle kalender, da det knyttet seg så mye usikkerhet til helgenene som ble feiret på denne dagen. Valentinsdagen kan likevel feires lokalt.  Denne såkalte “Alle hjerters dag” eller “Kjærlighetens dag” feires med gaver eller oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til den utvalgte.

Hva ligger så til grunn for denne feiringen?

Til tross for den kommersielle utbredelsen av denne feiringen, er opprinnelsen til Valentinsdagen  veldig  gammel.   Den første feiringen  av Valentinsdagen skal ha vært 14. februar i år 494. Det er i utgangspunktet en religiøs høytid, eller rettere sagt kan vi si at kirken har bevilget den, siden den er kjent under navnet til en helgen. Og det er ikke en vanlig helgen, men en som åpenbarte seg for makten den gangen og led konsekvensene av det.

I den romerske fortegnelsen over martyrer er det to helgener med navnet Valentinus som begge ble feiret 14. februar. Den ene var en romersk prest, den andre en biskop av Terni. Sistnevnte ble drept i Roma, men relikviene ble ført til Terni. Både presten og biskopen skal ha blitt martyrer med få års mellomrom omkring 270. Legendene om disse martyrene er dog svært vage og lite troverdige. Det er ikke noe i de eldste fortellingene som kan settes i forbindelse med elskende par eller romantikk.  

Det viser seg at i Roma i det tredje århundre bestemte keiser Claudius II seg for å forby ungdommers ekteskap, med tanke på at enslige mennesker uten familier var bedre soldater fordi de ikke hadde følelsesmessige bånd eller parbånd. Vi skal heller ikke se bort fra at kristendommen ble forbudt i Roma på dette tidspunktet. En prest ved navn Valentin anså dette for å være en feil og bestemte seg for å hoppe over ordren og i hemmelighet vie alle de unge  som ønsket det. Da keiseren fikk vite om denne opprørshandlingen, ble Valentín dømt til døden 14. februar i år 270.

Det er mange legender rundt historien til Valentin, men de er bare legender, så vi vet ikke sikkert noe om sannhetsgehalten i dem.  En av historiene går ut på at mens presten Valentin var i fangehullene og ventet på sin skjebne, forelsket han seg i en blind ung kvinne som også satt i fengsel og som ved et mirakel plutselig kunne se ham før han døde.  Valentine er altså kjærestenes beskytter og av den grunn feires den hvert år 14. februar hvert år.  

Men det er flere aspekter. Dagen skal først ha blitt assosiert med romantisk kjærlighet i kretsen omkring den engelske dikteren Geoffrey Chaucer, som døde i 1400. Det kan ha sammenheng med en forestilling om at fuglenes paringssesong startet 14. februar. I diktet The Parliament of Fowles skriver Chaucer at fuglene søkte make på St. Valentins dag.  Utviklingen gikk så videre til man på 1700-tallet begynte å uttrykke sin kjærlighet med blomster, konfekt eller kort som ble kalt valentiner. Flere steder i Europa ble det en skikk å gi en St. Valentins nøkkel som mottakeren kunne låse opp giverens hjerte med. På 1800-tallet fikk man som nevnt Howlands masseproduserte valentinkort der motivet gjerne var hjerter, duer eller guder fra antikken med vinger.

I dag har feiringen av Valentinsdagen blitt populær over hele verden, og har blitt brukt av markedskreftene til å lage alle slags produkter for impulsmarkedsføring. Den amerikanske forretningskvinnen Esther Howland på 1800-tallet fant på og lyktes med å gjøre det  moteriktig  å gi Valentinskort blant elskere. Hun begynte å selge dem i bokhandelen som ble drevet av  faren i Massachusetts. Og de ble så populære på en slik måte at  denne skikken har blitt med oss helt inn i  våre dager, facebook og sms til tross.

Feiringen i Norge har ikke røtter tilbake til kirkens katolske periode. I likhet med halloween, morsdag og farsdag er valentinsdag en spesiell feiring som har kommet til Norge ved påvirkning fra USA. I USA har kommersialiseringen av dagen gått svært langt; i 2015 ble det omsatt valentinsprodukter til en verdi av 144 milliarder kroner. Selv om også Posten og handelsstanden i Norge har markedsført sine tjenester og produkter, har ikke dagen blitt like populær her. I 2015 regnet handelsstanden med å selge varer for 255 millioner kroner. I 1998 og 1999 utga Posten egne valentinsmerker.

I  Spania begynte man å feire Valentinsdag på midten av det tjuende århundre og det sies at promoteringen av denne datoen ble gjort av varehuskjeden Prized Galleries for å oppmuntre til kjøp av gaver.

Selv om Valentinsdag er av europeisk opprinnelse feires den over hele verden, men skikkene er ikke de samme overalt. I mange deler av verden, som i Bolivia, er også Valentinsdagen kjent som dagen for kjærlighet og vennskap, men den feires 21. september, sammenfallende med den første vårdagen da par gir hverandre blomster og kort. 14. februar er ikke en feiringsdag fordi den faller sammen med invasjonen av Antofagasta som startet Stillehavskrigen. I Brasil feires Valentinsdag  12. juni, til minne om Saint Anthony fra Padua. Februar er utelukkende forbeholdt karneval.

I Japan startet feiringen av  Valentinsdag i 1958, igangsatt av et sjokoladeselskap, og tradisjonen er at kvinner gir sjokolade til alle menn, inkludert kollegene deres, selv om de reserverer den beste sjokoladen til partneren sin. Og en måned senere,  i mars,  vender menn tilbake til kvinnene, kjent som Hvit Dag, og gir dem hvite ting, for eksempel hvit sjokolade eller hvitt undertøy.

Som du ser, alle  har sine tradisjoner, men det er normalt å feire dagen med partneren din, enten med en romantisk middag, tilbringe tid sammen, se på en romantisk film sammen, og for ikke å glemme,  å gi  en gave.

Hvis du ikke liker den kommersielle delen av Valentinsdagen, er det mange ting som kan gjøres uten å bruke masse penger. Det viktigste er tross litt ekstraordinær oppmerksomhet denne dagen.  Hvis du ikke har en partner, kan du også feire vennskapet med vennene dine, eller glede deg over humoren til memene som vanligvis går rundt på sosiale nettverk på Valentinsdag.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler