Følg med på julelotteriet “El Gordo”

I Spania er vi hektet på lotterier – året rundt. Men ved juletider topper det seg. For når El Gordo – «Tjukken» – trekkes 22. desember, ligger det fire millioner euro i potten!

Det spanske julelotteriet El Gordo regnes for både å være verdens største – og eldste lotteri. Fra en nokså sped start i 1812, har populariteten økt kraftig. 

Siden 18. desember 1812 har trekningen vært utført  i henhold til nøyaktig samme prosedyre hvert år. Tidligere fant den sted i Madrid-salen Lotería Nacional, mens i 2010 og 2011 ble det feiret i Palacio Municipal de Congresos de Madrid, og i 2012 i Teatro Real i Madrid. Elever fra San Ildefonso-skolen (tidligere reservert for foreldreløse barn) trekker tallene og tilhørende premier og offentliggjør resultatene i form av sang. Inntil 1984 deltok bare gutter fra San Ildefonso på trekningen. Det året ble Mónica Rodríguez den første jenta til å synge resultatene, inkludert en fjerde premie på 25 millioner pesetas.

Det er en tradisjon at vinnerne donerer noen av pengene til San Ildefonso-skolen. Publikum som deltar på arrangementet kan være kledd i lotteri-relaterte ekstravagante klær og hatter. Den spanske statstelevisjonen TVE (Televisión Española) og Radio Nacional de España, samt andre medier, sender hele trekningen, som foregår 22. desember hvert år.  

Dette er en trekning de fleste spaniere er veldig opptatt av. Spanjolene selv kjøper sine lodder i utvalgte salgsboder. Her kan de lete seg frem til loddserier med sine lykketall. Dessuten er spanjoler flest svært overtroiske. Dersom en loddbod kan skryte av å ha solgt vinnerlodd tidligere år, står gjerne spanjolene i lange køer utenfor. At baren vegg i vegg også har El Gordo-lodder til salgs, betyr ingenting i denne sammenhengen.

Sosialt og morsomt

Hvert hele lodd koster 200 euro, rundt 1700 norske kroner. På grunn av de stive prisene, er hvert lodd delt i ti like store deler (decímos), og alle tidelene deler samme nummer. Prisen på hver tidel er 20 euro.

Det er vanlig at familie, arbeidskolleger, venner og foreninger går sammen og kjøper hele lodder som så videreselges og deles. Går din femsifrede nummerserie inn, blir det som oftest moro. Da deler du nemlig premien med ni andre venner og bekjente, og alle jubler i kor. Juksing er ikke mulig, for alle deltakere sitter med sitt eget lodd.

Du har ennå tid til å bli med på trekningen, så løp og kjøp!

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler